Gyilkosság a kórházban – 3 külföldit lelőttek

Egy biztonsági őr tüzet nyitott a külföldi orvosokra és ápolókra egy amerikai kórházban, Afganisztán fővárosában. Legkevesebb három ember meghalt, köztük egy orvos is. A gyilkos is megsebesült, őt a rendőrök elfogták Kabulban.

 

 

 

 

A tálibok még nem vállaltak felelősséget a gyilkos akcióért, melyet a Cure International nemkormányzati szervezet gyerekkórházában követtek el. Az iszlamista szervezet, amely 2001-ig teljhatalommal kormányozta Afganisztánt, offenzívát hirdetett az országban levő külföldi intézmények ellen. Januárban egy libanoni éttermet támadtak meg öngyilkos merénylők. 21 ember halt meg, köztük 13 külföldi.

Márciusban egy luxusszállodát ért támadás. Ott kilenc ember veszítette életét, köztük 6 külföldi.
Afganisztánban teljes a politikai bizonytalanság: a külföldi csapatok nagyrésze az év végéig elhagyja az országot, melyet azért szálltak meg, mert Oszama bin Laden itt tervelte ki a szeptember 11-i merényletsorozatot. A kormánycsapatok nem elég erősek még a főváros védelmére sem, vidéken pedig egyre nő a tálibok befolyása. Közben az ország élén is váltás lesz: Karzai elnök távozik és új államfő lesz. Kérdés, hogy ő mennyire számíthat a hadsereg és a rendőrség lojalitására.

Közben tárgyalások folynak a tálibokkal, akik nem is titkolják, hogy újra uralkodni akarnak Afganisztánban. A megismételt merényletek azt mutatják, hogy a tálibok mindenre el vannak szánva a hatalom megszerzése érdekében, ezért ölik a külföldieket, még egy gyermekkórházban is.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez