Kasztok alapján szavaznak Indiában

Bár a kasztrendszert réges-régen eltörölték, vidéken még eleven az évezredes tradíció. Tudják ezt a pártok is, ezért aztán a legtöbb választókerületben olyan jelöltet indítanak, aki maga is a többségi kaszt tagja.

 

 

 

Nincs újdonság ebben. 2009-ben a legutóbbi választások alkalmából ugyanezt lehetett tapasztalni például India egyik legnépesebb államában, Biharban. Ha egy választókerületben a Yadav kaszt tagjai vannak többségben, akkor minden országos párt ebből a kasztból keres magának jelöltet. Ebből a szempontból nem sok változott a világ legnagyobb demokráciájában, ahol a kasztrendszer érvényessége rég megszűnt. Dzsavaharlal Nehru India első kormányfője szüntette meg. Ő a legfelső, a brahmin kaszt tagja volt és ez komoly előny volt egész politikai pályáján.

Elég lesz-e ez a dédunokának Rahul Gandhinak is? Ő a jelenleg kormányzó Kongresszus Párt miniszterelnök-jelöltje. India első számú politikai dinasztiájának sarja. Nemcsak dédapja, de nagymamája és édesapja is miniszterelnök volt a világ legnépesebb demokráciájában. Mindez valószínűleg kevés lesz a győzelemhez, hiszen a Kongresszus Párt, melyet egyébként Rahul Gandhi mamája Sonia Gandhi vezet, már nagyon régen kormányoz Indiában és nagyon sok korrupciós botrányba keveredett. A fő ellenfél Narendra Modi, a BJP vezére. A BJP épít az ősi hagyományokra, így a kasztrendszerre is.

Ez a hindu többség számára fontos, de mi lesz a többszázmilliós kisebbséggel? Például a legnagyobb nemzeti és vallási kisebbséggel a muzulmánokkal? Ők tartanak a BJP-től, mert a hindu nacionaliznusnak muzulmánellenes éle van. A hatalmas sokvallású és soknemzetiségű országot igen nehéz kormányozni. Jellemző, hogy mind Nehru lánya, Indira Gandhi miniszterelnök, mind pedig Radzsiv Gandhi az unoka, aki szintén kormányfő volt gyilkosság áldozata lett. A sértett nemzeti kisebbség fanatikus tagjai végeztek velük. A szikhek Indira Gandhival, a tamilok a fiával Radzsivval.

Kérdés, hogy Rahul Gandhi igazán sajnálni fogja-e, ha nem ő lesz a miniszterelnök Indiában?

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez