Elraboltak egy államtitkárt Kabulban

A tálibok azonnal közölték: semmi közük az emberrabláshoz! Közben folyik az elnökválasztás szavazatainak összeszámlálása: jelenleg Abdullah Abdullah vezet 41,9%-al.

 

 

 

 

A kabuli belügy közlése szerint fegyveresek egy autóba tuszkolták a közmunkaügyi államtitkárt kedden hajnalban. Azóta nem látták. A tálibok rövid közleményben tudatták: nem tudnak az ügyről. Ha ez igaz, akkor kétféle magyarázat lehetséges: maffiózók rabolták el az államtitkárt és váltságdíjat remélnek tőle, vagy a kormánytól. Több olyan szervezet is tevékenykedik Afganisztánban, amely emberrablásból él.

A másik verzió a korrupció és a törzsi bosszú. Afganisztán a világ egyik legkorruptabb országa. Maga Karzai elnök is gyakran volt célpontja a Transparency International vizsgálatainak. A közmunkaügyi államtitkár sok fontos döntésben benne volt és egyáltalán nem biztos, hogy a döntések minden törzs tetszését elnyerték. A közállapotokat mindenesetre jól mutatja Kabulban, hogy már az amerikaiak távozása előtt is nyugodtan el lehet rabolni egy államtitkárt.

Jól halad az elnökválasztás szavazatainak a számlálása. Vezet Abdullah Abdullah, aki még az Északi Szövetség külügyminisztere volt. Ez a szövetség Afganisztán északi, nemzetiségi körzeteit egyesítette a tálib diktatúrával szemben. Abdullah Abdullah 41,9%-ot szerzett, ellenfele a Világbank egykori munkatársa, Ashraf Ghani valamivel több mint 37%-ot. Ha egyikük sem éri el az 50%-ot, akkor második fordulót rendeznek. Erre május 28-án kerülhet sor, ezt követően új elnök lehet Afganisztánban, ahol az amerikaiak távozása előtt teljes a bizonytalanság.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez