Vegyen levegőt Pekingben – Csak 860 dollár

Egy aukción 5250 jüant, vagyis 860 dollárt fizettek egy kis korsóba zárt alpesi levegőért. Egy kínai művész hozta a friss levegőt Franciaországból és ő rendezte az aukciót is, melyen szintén művészek vettek részt.

 

Ha nem lesz vége a szmognak, akkor nekünk lesz végünk – fogalmazta meg a helyzetet a művész, aki korábban már több tiltakozó akciót is szervezett a tűrhetetlen légszennyezés ellen Pekingben. A leghíresebb tiltakozás az volt, amikor hat művész maszkkal a fején halottnak tettette magát Peking kellős közepén az Ég Temploma előtt (Tientan).

A kínai fővárosban éppúgy, mint a legtöbb nagyvárosban elviselhetetlen a levegő szennyezettsége télen, mert sok háztartásban még szénnel fűtenek. Ezenkívül minden kínai nagyvárosban óriási mértékben megnőtt az autóforgalom, amely különösen szennyezi a levegőt. Peking közepén a Tiltott Városban, ahol az országot kormányzó kommunista párt vezetői élnek hatalmas levegőtisztító berendezések működnek. A vezetés elhatározta, hogy javítja a levegő minőségét Pekingben és a többi nagyvárosban, de ehhez sok kellemetlen döntést kell meghozni.

Például tucatszámra kell bezárni a levegőt szennyező gyárakat, melyek többszázezer embernek adnak munkát, ezért a szmogriadó még nagyon sokáig mindennapos esemény lesz Peking életében.

Sokan utánozzák a művészt, aki a francia Alpok magaslatain nyaralt. Egyre népszerűbbek a kínai hegyek is. Honan tartományban eredeti ötlettel állt elő a helyi turista hivatal. A hegyi levegőt palackozzák és árusítják a tartomány fővárosában Csengcsouban. Egyébként Pekingben is lehet tiszta levegőt kapni: egy olyan milliárdos cége árusítja, aki korábban meg akarta venni a New York Timest. Az amerikai üzlet nem sikerült, de a tiszta levegőt dobozolva lehet kapni Pekingben. Nem is kerül annyiba, mint az alpesi levegő, hiszen az ára mindössze 3 dollár.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez