Szavazatvásárlás Indonéziában

Főzőolajat és cukrot kap az a választó, aki a megfelelő jelölte szavaz Pápuaföldnek az Indonéziához tartozó részén. Három időzónában rendezik meg a választást a 250 milliós Indonéziában.

 

 

 

 

 

 

A világ legnépesebb muzulmán országában csak az a párt állíthat elnökjelöltet, amely az 560 tagú parlamentben eléri a 20%-ot, vagy pedig megszerzi a szavazatok 25%-át az országgyűlési választásokon. Az elnökválasztást július 9-én tartják Indonéziában. A fő esélyes az ellenzék jelöltje: Joho Widodo. A kormánypárt a rengeteg korrupciós ügy miatt elveszítette a népszerűségét.

Ez a negyedik demokratikus választás Indonéziában azóta, hogy megszűnt a diktatúra. A korrupció ellenére az ország dinamikusan fejlődik. A következő tíz évben Indonézia a legsikeresebb gazdaságok közé tartozhat a világban. Erre nagy szükség is van, mert a gyorsan növekvő lakosság jórésze még ma is koldusszegény. Különösen így van ez az ország keleti részén, Pápuaföldön. Ezen a területen a helyi törzsfőnök főzőolajat és cukrot adnak annak a családnak, amelyik rájuk szavaz. Ez persze teljesen törvénytelen, de mégis teljesen megszokott része a helyi politikai életnek.

Pápuaföldön egyébként olyan sűrű eső zuhog, hogy nem mindenütt kezdődhetett meg a szavazás, sőt sok helyen még urna sincsen. Az istenhátamögötti területekre ugyanis a központi választási bizottságnak repülőgépen kellene kiszállítania az urnákat, de nincs pénz korszerű repülőkre. A régi gépek pedig életveszélyesek a trópusi esőben, így lehet, hogy csak napokkal később számolgatják össze a főzőolajért és cukorért megvásárolt szavazatokat az Indonéziához tartozó Pápuaföldön.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez