India szupergyorsvonaton száguld a jövőbe

Ezt ígéri az ellenzék elnökjelöltje a világ legnépesebb demokráciájában. Narendra Modi, a BJP élén már a győzelemre készül Indiában.

 

Nem félni kell a modernizációtól, hanem minden erővel elő kell segíteni azt – ezt sugallja a BJP választási felhívása, amely elsősorban az infrastruktúra korszerűsítését tervezi a hatalmas területű 1,2 milliárd lakosú országban. Modi víziója szerrint több mint száz új város épülne. A nagy központokat szuoergyorsvonatok kötnék össze éppúgy, mint Japánban, melyet a BJP a modernizáció egyik mintájának tekint.

Javítani akarják a hozzáférést az internethez, kiterjesztve a wifi-t szinte minden sok ember által látogatott területre. India államadóssága magas, a deficit nemigen teszi lehetővé az állami kiadások növelését. Modi programja arra épül, hogy maximálisan be akarja vonni a magánszektort India korszerűsítésébe.

Az előrejelzések a BJP győzelmét vetítik előre. Nem annyira a program miatt, hanem azért, mert a már régóta kormányzó Kongresszus Párt eléggé lejáratta magát. Rengeteg korrupciós ügy jellemezte az elmúlt időszakot. A harmadik erőt képviselő Arvind Kejriwal épp erre építette politikai programját: jelképe a Nagy Seprű, a korrupció elleni harc szimbóluma. A BJP persze aggodalmat is kelt a kisebbségek körében. Mindenekelőtt a több mint 120 milliós muzulmán kisebbség nyugtalan, ugyanis a BJP a hindu többség szószólója. Szerintük csak a hinduk az igazi indiaiak.

Sok hindu nacionalista az ország ellenfelének tekinti a muzulmán kisebbséget mondván, ők Pakisztán beépített ötödik hadoszlopai Indiában.

A Kongresszus Párt épp az egyensúlyra, a soknemzetiségű és sokvallású India egybentartására hívja fel a figyemet. A párt élén India legelső politikai dinasztiájának ifjú tagja áll. Rahul Gandhi dédapja Dzsavaharlal Nehru volt, a független India első miniszterelnöke. Nagymamája, Indira Gandhi is kormányfő volt, éppúgy mint papája, Radzsiv Gandhi. Mindez persze kevés lehet a BJP-vel és Narendra Modival szemben, aki szerint, ha rábízza a nép a kormányzást, akkor az 1,2 milliárdos India szupergyorsvasúttal száguld a jövőbe.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez