Itt vannak a globális gazdaság új tigrisei

Az eddigi négy nagy feltörekvő ország Brazília, Oroszország, India, Kína (BRIC) lelassul és más államok, kis tigrisek veszik át a nagyok helyét. Íme a lista: a leggyorsabb öt a közeljövőben Kolumbia, Indonézia, Peru, a Fülöp-szigetek és Sri Lanka.

 

 

 

 

 

Utánuk következik a másik öt kis tigris: Banglades, Etiópia, Kenya, Tanzánia és Zambia. Meglepő lista? A Coface szakértő csoport szerint egyértelműen ezé a 10 országé a jövő, miután a négy nagy növekedése messze elmarad a várakozásoktól. Kína még csak-csak jól teljesít, hiszen idén 7,2%-os növekedés várható. India esetében ez már csak 5%. Még rosszabb a helyzet Brazília és Oroszország esetében. Ezek az országok olyan eredményt produkálnak, mintha már a fejlett országcsoporthoz tartoznának. Oroszország 1%, Brazília 2%-os növekedésre számíthat az idén. Ez kiábrándítóan kevés.

A négy BRIC ország összteljesítménye így 3,2%-al elmarad az elmúlt tíz év átlagától, amikor Kína, India, Brazília és Oroszország volt a globális gazdaság motorja. Meg is jegyzi a szakértői csoport, hogy a határ a fejlett és a feltörekvő országok között körülbelül az egy főre számított 17000 dolláros GDP körül van. Ehhez az értékhez jóval közelebb van Oroszország és Brazília, mint Kína és India. Tegyük hozzá, hogy ebben a tekintetben Magyarország leginkább Oroszországhoz hasonlít, már ami az egy főre jutó GDP-t, illetve a növekedési ütemet illeti.

Lehet-e olyan motorja a globális gazdaságnak a tíz új kistigris, mint amilyen a négy BRIC ország volt az elmúlt évtizedben? Valószínűleg nem. Egyrészt, mert a 10 ország gazdasági összteljesítménye csak a 70%-a a BRIC-nek. Azonkívül a fejlett országok és a BRIC nagyon lelassultak, ezért az ő piacaikra jóval kevésbé lehet exportálni, mint a korábbi évtizedben. A 10 kistigrisnek a saját piacain kell megélnie, illetve a többi fejlődő országba exportálnia. Ez nem lesz könnyű.

Valószínű, hogy a globális gazdaság bővülése elmarad a következő évtizedben attól, amit az elmúlt 10 évben tapasztaltunk. A 10 kistigris gyors ütemben zárkózhat fel. Ázsia szerepe tovább nőhet a globális gazdaságban, mert a BRIC egyetlen gyorsan növekvő gazdasága a kínai és a feltörekvő kistigrisek legerősebb és legnépesebb országai Ázsiában vannak (Indonézia, Banglades, a Fülöp-szigetek, Sri Lanka).

Minthogy a 10 kistigris nagyon szegény, ezért nagyon éhes is. Nagyon gyorsan növekszik a lakosság Bangladesben, Indonéziában, a Fülöp-szigeteken, Etiópiában, Kenyában, Tanzániában és Zambiában, vagyis óriási a növekedési kényszer a 10 kistigris esetén. Ha ez sikerül, akkor ebből nemcsak az érintett államok, de az egész világ profitál majd – írja a Coface szakértői csoport jelentése.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez