Mi miatt tüntetnek a leggyakrabban Kínában?

Az ezredforduló óta csaknem 300 nagyszabású tüntetést regisztráltak Kínában, ahol egyebek közt a vállalatokkal szembeni elégedetlenség, a légszennyezés és a földkisajátítás szolgál azok leggyakoribb kiváltó okaként.

A Kínai Társadalomtudományi Akadémia (CASS) friss jelentésében a 2000 januárja és 2013 szeptembere közti időszak megmozdulásait elemzi. Az akadémia – kizárólag a hivatalos médiabeszámolókat alapul véve – úgy számolta, hogy ez idő alatt 871, legalább száz főt mozgósító tüntetés volt, összesen több mint 2,2 millió fő részvételével.
A legnagyobb, ezer főnél is népesebb megmozdulások száma 271 volt, vagyis az összes tüntetés csaknem egyharmadát ezek tették ki. A több mint tízezer fős “megademonstrációk” száma tíz volt. Jellemző, hogy az utóbbiak közül ötnek oka a környezetszennyezés mértéke volt. E kérdés a tüntetések fő kiváltói között szerepelt csakúgy, mint a munkahelyi viták, a kényszerű kilakoltatás és a földkisajátítás vagy az etnikai csoportok jogainak csorbulása miatti elégedetlenség.
Tízből négy demonstráció vállalatok, ugyanennyi a helyi vezetés vagy a pekingi kormány, illetve hivatalnokok ellen irányult. A tüntetések túlnyomó többségükben békésen zajlottak: 36 végződött erőszakkal, aminek 79 halálos áldozata volt – állítja a CASS. Az akadémia egy nagyon fontos trendre is rámutat tanulmányában, arra, hogy a tömegmegmozdulások száma emelkedőben van. A 2011-es és 2012-es év hozta eddig a legtöbb tüntetést, és a szám évről évre növekszik.
Ezt a trendet támasztja alá a China Labour Bulletin (CLB) hongkongi emberjogi szervezet korábban az MTI-nek eljuttattott jelentése is, amely csak az elmúlt másfél évben 1200 tüntetést számolt össze, csak az idei év első három hónapjában pedig 400 megmozdulást regisztrált, köztük olyanokat is, melyekről a hivatalos állami média nem számolt be. A megmozdulások egyre szervezettebbé is válnak: a spontán demonstrációk aránya mindössze 10 százalék körül alakult – állítja mind a CASS, mind a CLB.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez