Amerikai hadügyminiszter kínai repülőgép-anyahajón

Először fordult elő a két világhatalom történetében, hogy amerikai hadügyminiszter egy kínai repülőgép-anyahajó fedélzetére léphetett. Chuck Hagel amerikai hadügyminiszter két órán át vendégeskedett a Liaoning fedélzetén.

 

 

 

 

A Liaoning tartományról elnevezett hajót eredetileg Varjag-nak (Viking) hívták. Még a nagy Szovjetunióban kezdték meg az építését, de nem fejezték be. A Szovjetunió összeomlott és a félig elkészült repülőgép-anyahajón Ukrajna dokkjaiban rozsdásodott. Itt figyelt fel rá egy kínai cég, amely meg is vette a félig kész hajót. Kaszinóhajót akartak belőle csinálni Makaoban, ám a pekingi hadügy közbelépett és a flotta kapta meg a félig kész hajót.

Tíz évig tartott, amíg tengerre bocsáthatták Kína első repülőgép anyahajóját a Liaoningot. Most erre szállt fel Csingao kikötőjében Hagel amerikai hadügyminiszter.
A Pentagon főnöke három napot tölt Kínában. Japánból figyelmeztette Kínát: ne éljen vissza erejével, ne higgye azt, hogy Oroszországhoz hasonlóan átrajzolhatja a határokat Ázsiában. Hagel figyelmeztetését a pekingi külügy szóvivője értelmetlennek nevezte. Kína szomszédai viszont félnek, hiszen a világ második legnagyobb gazdasági hatalma mind erősebb hadsereggel és flottával rendelkezik. Pekingnek területi vitája van Japánnal, a Fülöp-szigetekkel, Dél-Koreával. A Fülöp-szigetek a hágai nemzetközi bírósághoz fordult ebben az ügyben. Hagel amerikai hadügyminiszter ezt jó módszernek nevezte.

Kína első embere nemrég találkozott Obama elnökkel Hágában. A két állam kapcsokatain kívül megvitatták az ukrajnai válságot is. Ezt másképp ítélik meg Pekingben, mint Washingtonban. Bár Peking is fontosnak tartja a nemzetközi jog tiszteletben tartását, de jóval megértőbb Moszkva iránt, mint Washington, amely agresszornak tekinti Oroszországot a Krím bekebelezése miatt. Emiatt az USA és az Európai Unió szankciókat léptetett életbe. Ezt Peking nem helyesli és nem is szavazta meg az ENSZ Biztonsági Tanácsában.

Hagel hadügyminiszter három napot tölt Kínában. Az, hogy mindjárt az első napon – amerikai kérésre- ellátogathatott Kína első repülőgép-anyahajójára, azt mutatja, hogy a két világhatalom viszonya jó és mind az USA, mind pedig Kína arra törekszik, hogy az is maradjon.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez