Sokan mentek el szavazni Afganisztánban

A szélsőséges tálibok fenyegetései és támadásai ellenére nagy érdeklődés mellett tartották meg Afganisztánban szombaton az elnök- és a helyhatósági választásokat.

Ez az első alkalom, hogy demokratikus hatalomváltásra kerül sor a 30 millió lakosú országban. A jelenlegi elnök, Hamid Karzai a tálibok fundamentalista rezsimjének megdöntése óta, tizenkét éve kormányozza Afganisztánt, s az alkotmány szerint nem jelöltethette magát újból.

A mintegy 12 millió afgán választópolgár nyolc elnökjelölt közül választhatott. Az indulók között a legesélyesebbeknek három volt miniszter, Abdulla Abdulla, Asraf Gáni és Zalmai Raszúl számít. A győzelemhez a szavazatok több mint ötven százalékát kell megszerezni. Amennyiben ez az egyik jelöltnek sem sikerül az első fordulóban, úgy az első két helyen végző jelölt részvételével májusban második fordulót tartanak.

Az első részeredmények vasárnap várhatóak. A helyi önkormányzatok képviselői helyeiért az ország harmincnégy tartományában összesen több mint 2500-an indultak. A választóhelyiségek nyitva tartását a magas részvételi arány és a voksolás megkezdésének elhúzódása miatt egy órával, helyi idő szerint délután öt óráig meghosszabbították. Egyes választókörzetekben a meghosszabbított nyitva tartás után is várakoztak még szavazók, így ezeken a helyeken megvárták, míg mindenki az urnákhoz tud járulni.

A választást megelőző hetekben a tálibok fokozták robbantásos merényleteiket, és merényletek kísérték a voksolást is. Az afganisztáni Független Választási Bizottság elnökének közlése szerint a több mint hétezer-háromszázból biztonsági okok miatt mintegy ezerkétszáz szavazóhelyiség nem nyitott ki, illetve korábban bezárt szombaton.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez