Az afgán elnökválasztást a legkeményebb nők felügyelik

Afganisztánban a női rendőrség speciális kiképzést kapott, hogy fokozzák a hétvégi biztonságot az elnökválasztáson. Több száz hölgy nagy biztonsággal használja a fegyvereket. Ők motozzák meg a női választókat is.

Szigorú biztonsági intézkedések közepette megkezdődött a szavazás szombat reggel Afganisztánban az elnök- és helyhatósági választáson, amelyen megválasztják Hamid Karzai államfő utódját, illetve a helyi önkormányzatok képviselőit.

Karzai a tálibok fundamentalista rezsimjének megdöntése óta, tizenkét éve kormányozza Afganisztánt, s az alkotmány megkötései szerint nem pályázhat további elnöki ciklusra.

Az államelnöki posztért nyolcan versengenek, a legesélyesebb várományosoknak három volt külügyminiszter, Abdulla Abdulla, Asraf Gáni és Zalmai Raszúl számít.

Több mint 2500-an indulnak jelöltként a helyi önkormányzatok képviselői helyeiért az ország harmincnégy tartományában.

Az elnökválasztáson a győzelemhez a szavazatok több mint ötven százalékát kell megszerezni Amennyiben ez egyik jelöltnek sem sikerül, az első két helyen végző mérkőzik meg egymással a következő, májusi fordulóban.

A szélsőséges tálibok előre bejelentették, hogy minden tőlük telhetőt meg fognak tenni a voksolás megakadályozásáért. A fokozott terrorveszély miatt az afgán kormány országszerte megerősítette a biztonsági erők jelenlétét. A voksolás megkezdésekor incidensek nem történtek, legalábbis egyelőre nem érkeztek róla hírek.

A 32 milliós népességű hegyvidéki országban mintegy háromezer szamár juttatja majd el az urnákat azokra a településekre, amelyek egyébként megközelíthetetlenek lennének.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez