Dél-koreai kórházban az elsüllyedt hajó matrózai

Két ember vizbefulladt, hármat kimentett a dél-koreai parti őrség, amikor elsüllyedt egy észak-koreai teherhajó a nemzetközi vizeken. A személyzet további 11 tagját keresik.

 

Hatalmas hullámok okozhatták a 4300 tonnás teherszállító hajó katasztrófáját Dél-Korea partjai mentén. A hajó észak-koreai, de mongol zászló alatt hajózott. Idegen zászlót gyakran használ az észak-koreai tengerészet, mert az országot szankciók sújtják. A személyzet teljes egészében észak-koreai, nagyrészüket még keresi a dél-koreai parti őrség.

A három kimentett észak-koreai matróz viszonylag jól van, de kórházi kezelésre szorul. Dél-Koreában ilyenkor az a szokás, hogy megkérdezik az észak-koreai tengerészt: vissza akar-e térni Észak-Koreába? Ha igennel válaszol, akkor visszaküldik. Nem könnyű dönteniük az északi tengerészeknek, ugyanis a családjuk is megszenvedheti, ha az emigráció mellett döntenek. Észak-Koreában a kollektív bűnösség elve érvényesül, vagyis a családtagokat is felelősségre lehet vonni, ha a családfő örökre elhagyja a kommunista “Paradicsomot”. Hogyha hazatér, akkor is lehetnek problémák, mert általános a bizalmatlanság. Észak-Koreában permanens kém hisztéria van a koreai háború óta.

A két Korea azóta, vagyis 1950 óta hadiállapotban van, mert nem kötöttek békét csak fegyverszünetet. Nemrég tűzpárbaj volt a két Korea között és Észak rendszeresen nukleáris támadással fenyegeti Dél-Koreát annak ellenére, hogy egy ilyen támadás emberek millióinak halálát jelentheti a kettéosztott koreai félszigeten.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez