Erőszakos tüntetések Kínában

Tizennyolc embert őrizetbe vettek a közrend megzavarása miatt azok közül a helyenként erőszakossá váló tüntetők közül, akik napok óta egy dél-kínai vegyi (paraxilén-) üzem megépítése ellen tiltakoznak Maoming város utcáin – írta az országos média pénteken.

 Maomingban a múlt vasárnap több mint ezren vonultak a kormányzati épületek elé. Közülük többen műanyag palackokat és tojásokat dobáltak a rendőrökre. Egy negyventagú csoport két rendőrségi autót is megrongált a település főterén, majd kövekkel és üvegekkel dobálták meg a kormányzati épület bejáratát. Egy rendőrségi járművet felgyújtottak és üzletekben, hirdetőtáblákban tettek kárt.

A közbiztonsági hivatal helyettes igazgatója cáfolta azokat a híreket, hogy 15-en meghaltak volna és 300-an megsérültek a városban. Az összetűzéseknek nincsenek halálos áldozatai – jelentette ki Csou Pej-csou. Azt mondta, 15-en megsérültek, közülük négyen rendőrök. Valamennyiüket ellátták, heten még mindig kórházban vannak, állapotuk stabil.

Liang Luo-jüe polgármester-helyettes kedden találkozott a tüntetők képviselőivel. Ígéretet tett arra, hogy egyeztetni fognak a lakossággal, és ha ellenzik a gyár megépítését, elállnak a tervtől. Azóta tízezer brosúrát küldtek szét. A médiában és az interneten is arról próbálják meggyőzni a közvéleményt, hogy az üzemmel körülbelül tízezer munkahelyet teremtenének, a település adóbevétele 640 millió jüannal (23 milliárd forint) nőne évente és legfőképpen, hogy a működtetése biztonságos a környezetre, nincs bizonyíték arra, hogy a paraxilénhez használt anyagok rákkeltőek lennének.

Kínában az ötödik ilyen gyár létrehozása látszik meghiúsulni, ami azt is jelenti, hogy a poliészterek egyik fő alapanyagául szolgáló, mérgező paraxilént még nagyobb arányban kell majd importálni. A Global Times című lap a napokban épp arról cikkezett, hogy milyen veszélyeket jelenthet az importfüggőség ebben az ágazatban. A Hszinhua állami hírügynökség a fejlődés és a stabilitás közötti harc jelképének nevezte kommentárjában a maomingi történéseket.

2007 óta a dél-kínai Hsziamen, az északkeleti Talien, a keleti Ningpo és a délnyugati Kunming kényszerült arra, hogy ne engedélyezze a paraxilénüzem megépítését. A tervek mindenütt heves tiltakozást, többezres tüntetést váltottak ki, nem ritkán rohamrendőröket kellett bevetni. Maoming az ország egyik meghatározó petrolkémiai gyártóbázisa; a körülbelül 783 milliárd forintos beruházást még 2012-ben hagyták jóvá. Éves kapacitása elérné a 600 ezer tonnát.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez