A Vezér eljött hozzátok

Kim Dzsongun a vörös szőnyegen lépdel lefelé egy repülőről. Ezt a szenzáció értékű fotót közölte a központi pártlap Észak-Koreában. A diktátor apja és nagyapja csakis vonattal, vagy autóval utazott, annyira félt a repüléstől.

 

 

 

Kim ír Szen, a rendszeralapító diktátor Budapestre is vonattal érkezett, Oroszországon és Ukrajnán keresztül. Fia Kim Dzsong Il, aki 17 évig ült a trónon Észak-Koreában, 2001-ben egy hónapot töltött Oroszországban, mert vonattal utazott Moszkvába és vissza, pontosabban három vonattal. A diktátor páncélvonata előtt egy elővéd haladt. Ha a pálya alá lett volna aknázva, akkor az robbant volna fel. Volt utóvéd vonat is, hátha valaki hátulról támadja meg Észak-Korea mindenható urát Oroszországban. Összesen kilencven vagonból állt a diktátor vonata, luxussal berendezett parancsnoki szállás volt, műhold kapcsolattal. Külön helikopter hozta a pezsgőt és a kaviárt a diktátornak a vonatra még Oroszországban is.

Kim Dzsongil annyira félt a merényletektől, hogy végül már alig hagyta el kedvenc páncélvonatát. Stílszerűen ott is érte a halál: infarktust kapott és az orvosok nem tudtak segíteni rajta.

Fia Kim Dzsongun igyekszik változtatni a Vezérről kialakult kedvezőtlen képen. Gyakrabban megy emberek közé és íme: repülni is hajlandó. A központi pártlap szerint a kínai határ környékére látogatott el és nem katonai gépet használt. Ez mind szenzáció abban az országban, ahol a diktátor apja és nagyapja külön vezéri pályaudvarokat tartott fenn. Ott csakis a Vezér vonata állhatott meg, a teljes vasúti forgalmat leállították a környéken, nehogy bármilyen probléma adódjon. A titkosszolgálat főnöke a fejével felelt.

Mi lesz most a vezéri pályaudvarokkal? Rejtély. Észak-Korea ifjú ura mindenesetre új stílust akar adni a diktatúrának, amely már csaknem 70 éves fia. Fiatal európai rockbandákat utánzó hajviseletét kötelezővé tette és immár repülőre is száll. A stílus tehát változott, de a lényeg nem. Észak-Korea ismét tűzpárbajt vívott Dél-Koreával, a második számú vezetőt családjával és híveivel együtt likvidálták a világtól elzárt kommunista diktatúrában.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez