A hadsereg közvetít a politikai válságban?

Thaiföld – Kérdés, hogy lesz-e találkozó Yingluck Shinawatra miniszterelnök és az ellenzék vezére, Suthep Taugsuban között – jelentette ki a hadsereg főparancsnoka, aki közölte, hogy a tábornokok szerdán áttekintik a politikai helyzetet Thaiföldön.

 

 

 

Prayun Chan-ocha tábornok ugyanakkor hangsúlyozta, hogy a hadsereg lojális a mindenkori kormányhoz. Az ellenzék ugyanis arra szólította fel a közalkalmazottakat, hogy hirdessenek engedetlenségi sztrájkot. Ennek előzménye az, hogy lelőttek egy biztonsági őrt az ellenzéki tüntetők táboránál. A hadsereg főparancsnoka felszólította az ellenzéket, hogy ne válaszoljon fegyverrel, hanem bízza a rendőrségre az eset kivizsgálását.

Tavaly már megkísérelte a hadsereg vezetése, hogy egy asztal mellé ültesse a kormányfőt és az ellenzék vezérét, de teljes volt a kudarc. A süketek párbeszéde zajlott Bangkokban. Miért e hónapok óta zajló válság, amely szemmel láthatóan nem akar véget érni? A kormány arra törekszik, hogy amnesztia törvényt fogadtasson el és ezzel lehetővé tegye Thaksin Shinawatra volt miniszterelnök hazatérését.

A volt kormányfőt korrupció miatt ítélték el Thaiföldön. Jelenleg húga, Yingluck a miniszterelnök, de sokan úgy vélik Bangkokban, hogy a háttérből Thaksin Shinawatra mozgatja a szálakat. A Shinawatra család az egyik leggazdagabb vállalkozó família Thaiföldön. Támogatóinak többsége a szegényebb északi részeken él. Az ő számukra találták ki az állami rizs programot, amely drágán felvásárolja a rizst a gazdáktól, majd külföldre exportálja azt. A rizsprogram óriási veszteség az államnak, viszont hatalmas politikai támogatást jelent a Shinawatra családnak, ezért az ellenzék a program megszüntetése mellett van.

A kormány viszont választást rendezett és ezt minden bizonnyal meg is nyerte, az északi parasztgazdák támogatásával. A Legfelső Bíróság szerint viszont a választás nem volt szabályos, vagyis szabályos patthelyzet alakult ki, melyben döntő szerepet játszhat a hadsereg.
Régebben gyakoriak voltak a katonai puccsok Thaiföldön, de ez kiment a divatból. A thai hadsereg ezért inkább közvetíteni próbál a kormány és az ellenzék között, ameddig ez lehetséges.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez