Kínába látogat Ferenc pápa?

A katolikus egyházfő nyáron Ázsiába utazik. Dél-Koreába és a Fülöp-szigetekre mindenképp ellátogat, hiszen mindkét országban jelentős katolikus közösség él. A kommunista Kínában 12 millió körül van a katolikus hívők száma, de római pápa még sohasem tette a lábát kínai földre.

 

Ferenc az első jezsuita pápa és a jezsuiták voltak azok, akik a XVI-ik században Kínában megkezdték a kereszténység terjesztését. Matteo Ricci atya a kínai császár beszélgetőpartnere volt, Parolin bíboros a Vatikán államtitkára 2007-ben Kínában járt és tárgyalt Peking és a katolikus egyház viszonyáról. Az ő államtitkári kinevezése Ferenc pápa nevéhez fűződik és ezt sokra értékelik Pekingben. Azonban kicsit sok még a probléma.

Kína lakossága 1,4 milliárd és ennek nem egészen az 1%-a katolikus, sőt az egyház is két részből áll. Mao elnök rendeletére a kínai katolikus egyháznak meg kellett szakítania a kapcsolatát Rómával, mint “idegen hatalommal”. A papok és püspökök egy része elfogadta Mao döntését és megalakította a Hazafias Katolikus Egyházat, melyet az egyházügyi hivatal szigorúan ellenőriz. Azok a papok és püspökök, akik ellenálltak börtönbe, vagy munkatáborba kerültek.

Jól példázza ezt Sanghaj nemrég elhunyt érseke. Joseph Fan Zhongliang csaknem száz éves volt, amikor március közepén meghalt, de ebből mintegy három évtizedet átnevelő táborban, vagy háziőrizetben töltött. A sanghaji Madonna szobra mindenesetre ott van Ferenc pápa dolgozószobájában, a Vatikánban. Sanghajnak, Kína legnagyobb katolikus közösségének jelenleg nincs érseke, mert Peking és a Vatikán megállapodott Thaddeus Ma Daqin segédpüspöki kinevezésében még 2012-ben. Az idén 48 éves Ma ideális választásnak tűnt. Peking bízott benne és a Vatikán is elfogadta, ám ekkor jött a beiktatási szertartás és felborult a menetrend. Az eddig oly engedelmes segédpüspök, akit a sanghaji fő egyházmegye élére szántak közölte, hogy kilép a Hazafias Katolikus Egyházból, vagyis csak Róma felsőbbségét ismeri el, Pekingét nem.

Azonnal kitört a botrány. Ma segédpüspök megbízását visszavonták és őt átnevelő iskolába küldték. Azóta eltelt két év. Sanghajban nincs betöltve a legtöbb püspöki hely és érsek sincs.
Van-e kapcsolat a Vatikán és Peking között?- kérdezték nemrég Ferenc pápát, hiszen diplomáciai viszony nincs. Van. Levelet váltottam Hszi Csinping elnökkel – nyilatkozta Ferenc pápa, aki nem kívánt többet mondani a Vatikán és Peking sajátos viszonyáról.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez