Betartja Japán a bálnavadászat tilalmát?

Ausztrália és Új-Zéland attól tart, hogy Japán megpróbálja majd megkerülni a hágai nemzetközi bíróság döntését. Japán tudományos expedíciónak álcázta a bálnavadászatot és ezt az érvelést a hágai nemzetközi bíróság elvetette.

 

 

 

A döntés alapján a japán halászoknak meg kell szüntetniük a bálnavadászatot a déli tengereken. Tokióban közölték, hogy tiszteletben tartják a hágai döntést, de továbbra is fenntartják, hogy tudományos kutatás volt a bálnavadásztat célja a déli tengereken, az Antarktisz közelében.

Ausztrália második legfontosabb kereskedelmi partnere Japán. Épp most készül Tokióba Ausztrália miniszterelnöke, hogy ott aláírja a két állam szabadkereskedelmi egyezményét. Akadályozhatja-e a bálnavadászatról szóló hágai döntés a szabadkereskedelmi egyezmény aláírását?- kérdezték Ausztrália kormányfőjétől, aki szerint kizárt, hogy a bálnavadászat tilalma miatt Japán ne írná alá a szabadkereskedelmi egyezményt Ausztráliával.

Megpróbálja-e megkerülni valahogy Japán a hágai döntést? Ez nem kizárt, hiszen a bálnavadászat a nemzeti tradíció része és a bálna húsa a japán étrend büszkesége. Az állatvédők minden országban már régóta küzdenek azért, hogy a bálnák vadászatát tiltsák be, mert az óriási állatok lassan kihalófélben vannak. Túl sokat ölnek meg a halászhajók, melyek között az első hely Japánt illeti meg a déli tengereken, ahol nagyüzemi módszerekkel folyt eddig a bálnavadászat.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez