Dél-Korea válaszolt Észak-Korea határsértő lövedékeire

Észak-Korea lőgyakorlat megkezdésére figyelmeztette Dél-Koreát, majd nem sokkal később lövedékek csapódtak a tengerbe, a déliek válaszoltak a határsértő lövedékekre.

Lőgyakorlatot kezdett hétfőn Észak-Korea a nyugati partvidékén – jelentette a Yonhap hírügynökség. Az YTN szöuli tévé szerint lövedékek csapódtak be a tengerbe egy lakott dél-koreai szigettől északra, de egyelőre nem tudni, hogy mely ország felségvizein.

Dél-Korea tüzérséggel válaszolt azokra a lövésekre, amelyek a két ország határát megsértve a vízbe csapódtak. A dél-koreai vezérkari főnökök egyesített bizottságának egy tisztviselője azt mondta, hogy az észak-koreai lövedékek nem találtak el se szárazföldi, se katonai létesítményt, de ők tüzérségi tűzzel válaszoltak.

Egy térségbeli dél-koreai sziget lakosai parancsot kaptak arra, hogy menjenek az óvóhelyekre – jelentette be egy helyi tisztviselő.

Észak-Korea néhány órával a megkezdése előtt tájékoztatta Szöult az “éles lőgyakorlatról”, és hajózási tilalmat rendelt el a térségben.

Phenjan a múltban akkor továbbított Szöulnak ilyen figyelmeztetéseket, amikor rövid vagy közepes hatótávolságú rakétákat lőtt ki, magára haragítva a vele szomszédos országokat, amelyek a nemzetközi tengerészeti jog megsértésének minősítették az észak-koreai intézkedéseket.

Észak-Korea legutóbb március 4-én lőtt ki rövid hatótávolságú rakétákat a nyílt tengerbe. Dél-Korea szerint Phenjan lépése provokatív válasz volt a térségben folyó amerikai-dél-koreai hadgyakorlatra. Nagyjából egy időben a rakétakísérlettel egy kínai gép repült át a térség felett több mint 200 utassal a fedélzetén.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez