Eltűnt maláj gép: az ausztrál elnök is bizakodó

Az ausztrál miniszterelnök bízik abban, hogy hamarosan előkerül egy olyan bizonyíték, amely biztos irányt mutat a három hete eltűnt malajziai utasszállító repülőgép megtalálásához. A kutatást vezető parancsnok szerint nehezíti a munkát, hogy a keresés jelenlegi helyszínét egy hajózási útvonal szeli át, és emiatt valószínűleg több a víz felszínén úszó tárgy.

 

 

 

Eredményesnek tartja Tony Abbott ausztrál kormányfő a maláj gép felkutatására tett eddigi erőfeszítéseket, mivel több, esetlegesen az eltűnt géppel is kapcsolatba hozható tárgyat találtak már.

Tíz repülőgép indult a nyugat-ausztráliai Perthből a Malaysia Airlines március 8-án szerencsétlenül járt MH370-es járatának keresésére, és nyolc hajó tartózkodik a kérdéses területen – közölte az ausztrál tengerbiztonsági hatóság (AMSA) vasárnap. A repülőgép fekete dobozának felderítésére specializálódott légi járművel a fedélzetén útnak indítottak vasárnap egy ausztrál hadihajót is, amely három-négy nap alatt jut majd el a keresés helyszínére.

A hajók az elmúlt két napban a műholdas felvételeken azonosított tárgyakat próbálják lokalizálni.

A malajziai gép utáni kutatás péntektől új körzetben folyik, mintegy 1100 kilométerre attól a helyszíntől, ahol előzőleg műholdak vízen úszó, roncsdaraboknak vélt tárgyakat láttak. Az új helyszínt az magyarázza, hogy a radaradatok újabb elemzése szerint a gép gyorsabban repült, mint korábban feltételezték, ezért hamarabb elfogyhatott üzemanyaga, és az eddig véltnél korábban zuhanhatott le.

Mindeddig az Ausztráliától nyugatra, az Indiai-óceán déli részén fekvő, mintegy 1850 négyzetkilométert felölelő kutatási területen talált tárgyak közül egyikről sem tudták biztosan megállapítani, hogy az utasszállítóról származik.

Peter Leavy, az ausztrál haditengerészet kapitánya és a kutatást vezető parancsnok vasárnap azt mondta, műveletüket nehezíti, hogy a keresés jelenlegi helyszínét egy hajózási útvonal szeli át, és emiatt valószínűleg több a víz felszínén úszó tárgy.

Előző nap egy kínai repülőgép három fehér, piros és narancssárga tárgyat talált a területen. Az eltűnt utasszállító külső borítása piros, fehér, kék és szürke színű volt.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez