A Vezér hajviselete kötelező minta Észak-Koreában

Minden diáknak úgy kell kinéznie, mint Kim Dzsongunnak. Erről rendelkeztek a világtól elzárt kommunista rezsimben, ahol a személyi kultusz már a nagypapa Kim ír Szen idején is minden mértéket meghaladott.

 

 

 

 

Oldalra fésült rövid haj és simára borotvált arc. Ez a vezéri minta, melyet minden ifjúnak követnie kell Észak-Koreában. Eddig ezt kínai csempész frizurának nevezték, de ezentúl kötelező lesz mindenki számára. Korábban a férfiak 10, a nők 18 hajviselet között választhattak Észak-Koreában, mostantól ilyen gond nincs: minden férfi a Vezért követi. Kivétel persze van és ez a hadsereg. Ott maradt az egycentis haj. Sokkal hosszabbra a diákok sem növeszthetik meg a hajukat. Kéthetente el kell látogatniuk a fodrászhoz. Az idősebbek már nincsenek ennyire szigorúan fogva, velük elnézőbb az ifjú diktátor. Elég, ha három hetente ellátogatnak a fodrászhoz.

Mindez persze csak a városokban élő, a hatalom részét képező férfiak számára igazi kényszer. Vidéken, ahol nyomorognak az emberek, egyáltalán nincs fodrász sem. Kim Dzsongun hasonmásai így elsősorban a fővárosban tűnnek fel, ahol a kiválasztottak élnek. Azok, akiket a Vezér szeret és akik istenítik őt. Valahol Svájcban szerette meg ezt a hajviseletet, melyet a rock bandák kedveltek a kilencvenes években Európa egyes részein. Kim Dzsongun Svájcban volt diák és most azt szeretné, ha minden hazai diák éppúgy nézne ki, mint ő. Arról egyelőre nincs hír, hogy a szebbik nem hajviseletét szabályozzák-e, vagy az ifjú diktátor beéri annyival, hogy a nők minden fiatal férfiúban ezentúl magát a Vezért csodálhatják.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez