Amerikai céget büntettek meg piramisjátékért Kínában

540 ezer dolláros pénzbüntetést kapott a NU Skin nevű amerikai kozmetikai cég, amely piramisjáték-szerű eladási rendszert épített ki Kínában. A hírre az amerikai cég részvényeinek értéke emelkedett, mert csak pénzbüntetést kaptak, de nem tiltották ki őket a világ legnagyobb piacáról.

 

 

Az év elején 560 ezer dollár értékű kozmetikai árut elkoboztak Sanghajban, mert a kereskedelmi felügyelet azt gyanította, hogy az amerikai cég megszegi a szabályokat. Kínában ugyanis 1998-ban betiltották a házalást, amely ettől függetlenül él és virul az országban. Az amerikai cég, a Zsenmin Zsipao beszámolója szerint agymosásnak vetette alá ifjú gyakornokait, akik azután minden szabályt megszegve végezték az eladást Sanghajban.

Egyfajta piramisjáték alakult ki. Minden gyakornoknak újabb és újabb eladókat kellett toboroznia az eladások során. A NU Skin cégnek nem volt engedélye ilyen eladási technika alkalmazására Kínában. Ezért elterjedt a hír, hogy a céget kitiltják Kínából, amely a kozmetikai piacon is az első a világon. A NU Skin részvényeinek értéke 38%-ot zuhant, amikor kiderült, hogy Kínában vizsgálat indult az amerikai cég ellen. A több mint félmillió dolláros pénzbüntetés tehát jó hírnek számít az amerikai cég számára. Még akkoris, ha hat vezetőjét is megbírságolták. Nekik összesen 241 ezer dollárt kell fizetniük azért, mert egyfajta piramisjátékot szerveztek Kínában.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez