Virágzik a lánykereskedelem Indiában

Haryana államban faluhelyen 10-ből 9 férfi pénzért vesz magának feleséget, akit más államból hoznak a lánykereskedők. Ha a férfi meghal, a nőt kidobják az utcára, mert “csak egy molki”.

 

 

Molkinak hívják azokat a nőket, akiket más államokból hoztak és pénzért árusítják őket. Lehetnek belőlük feleségek, vagy prostituáltak. Haryana államban óriási a nőhiány, a falusi férfiak legnagyobb része nem kap feleséget a saját falujában, mert a lányos szülők többre vágynak. De gondot jelenthet az is, ha valaki már elmúlt 20 éves, vagy épp valamilyen fogyatékossággal küzd. Ilyenkor reménytelen az asszonyszerzés a saját faluban. Marad az import, melyet a leánykereskedelemmel foglalkozó ügynökségek bonyolítanak le. A szegényebb államokból hozzák a lányokat, akiket a piacon úgy árusítanak, mint az állatokat.

Asszam állam és Nyugat Bengalia a legnagyobb exportőr. Ott a koldusszegény családok örülnek, ha megszabadulnak egy éhes szájtól. A leánykereskedelemmel foglalkozó ügynökök azt ígérik, hogy a lánynak jó férjet találnak egy gazdagabb helyen. A szülők hiszik is meg nem is, de a pénzt, amit a lányért kaptak azt zsebrevágják. Ettől kezdve a lányok sorsa a leánykereskedelemmel foglalkozó ügynökségek kezében van. A leánykereskedelem nem épp nemes foglalkozás, nem számít sem vallás, sem más erkölcsi meggyőződés. A nőkkel éppúgy kereskednek, mint az állatokkal. A piaci igény óriási, az árak pedig alacsonyak, mert sok a szegény család, amely meg kíván szabadulni lányaitól. Mennyibe kerül egy lány? Egy nemkormányzati szervezet felmérése szerint Haryana államban 3900 rupiáért már lehet lányt kapni. Ez mintegy 150 ezer forint. Egy testvérpárt 12 ezer rupiáért adtak el a piacon. Ez körülbelül 400 ezer forint.

Hogy bánnak a molkival otthon? Általában rosszul. Ütik-verik, szinte rabszolgának tekintik. De a legrosszabb akkor következik, amikor a férj meghal. Akkor az esetek döntő többségében a molkit kidobják az utcára még akkoris, ha évtizedekig volt “törvényes feleség”. Az állam próbál segíteni, de a pénzért vett lányok, asszonyok döntő többsége írástudatlan, halvány fogalma sincs arról, hogy neki is lehetnek jogai. A rendőrök olykor razziát rendeznek a leánykereskedelemmel foglalkozó ügynökségek lebuktatására, de ezek általában hatástalanok. A szokás és a piac hatalma erősebb. A nőhiány a gazdagabb államokban vonza a szegényebb lányokat, akiket aztán úgy adnak-vesznek a piacon, mint ahogy az állatokat.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez