Hogy lesz egy olasz utaskísérőből istennő Indiában?

Úgy, hogy beházasodik India első politikai dinasztiájába. Ez persze még kevés. Sonia Gandhi döntése nyomán lett Telangana önálló állam Indiában. Egy hálás honatya ezért szobrot emelt a Kongresszus Párt vezérének.

 

 

Kilenc láb magas az az 500 kilós bronz szobor, amely Sonia istennőt ábrázolja Telangana anyja alakjában. India egyik legismertebb szobrásza alkotta meg a szobrot, melyet épp december 9-én kezdett el. Ennek kettős jelentősége is van: ez a nap Sonia Gandhi születésnapja és ezen a napon született döntés arról, hogy Telangana India új tagállama lesz.

Ki is Sonia istennő? Az olasz utaskísérő akkor lett Radzsiv Gandhi neje, amikor férje a Kongresszus Párt trónörököse volt. Édesanyja Indira Gandhi, aki vaskézzel kormányozta Indiát nem helyeselte a házasságot, melyet fia egy külföldi nővel kötött. De nem is ellenezte, mert tudta, hogy a szerelem fontosabb, mint a politika. Sonia Gandhi beilleszkedett a dinasztiába, melynek alapítója Dzsavaharlal Nehru volt, a független India első miniszterelnöke.

Az ő lánya volt Indira Gandhi, Sonia anyósa. Ő volt a második kormányfő a családban, de nem az utolsó: fia, Radzsiv, Sonia férje is elérte azt, ami nagyapjának és anyjának sikerült. A világ legnagyobb demokráciájának miniszterelnöke lett. Nem sokáig, ugyanis tamil tigrisek végeztek vele 1991-ben. Sonia Gandhi gyászolt, de a politikát nem adta fel. Ő az Indiát kormányzó Kongresszus Párt vezetője. Ebben a minőségben játszott döntő szerepet abban, hogy Telangana állam önálló lett, természetesen Indián belül. Sonia Gandhi ezért lett istennő, de most távolról sem ez számára a legfontosabb. Fia Rahul Gandhi vezeti a Kongresszus Pártot a választásokon. Ő lenne India első számú politikai dinasztiájának negyedik miniszterelnöke. Kívánhat-e ennél többet egy olasz anya, aki istennővé vált Indiában?

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez