Parlamentfoglalás a szabadkereskedelmi egyezmény miatt Tajvanon

Ellenzéki diákok megrohamozták és elfoglalták a törvényhozás épületét, mert nem értenek egyet a szabadkereskedelmi egyezménnyel, melyet Tajvan kötött Pekinggel.

 

 

A szabadkereskedelmi egyezmény csökkenti a vámokat és ez jó hatással lehet Tajvan és Peking kereskedelmére. 2010-ben kötött Tajvan gazdasági és együttműködési szerződést Pekinggel. Ez a mostani egyezmény ennek kiegészítése, illetve továbbfejlesztése. A történelem iróniája, hogy a Kuomintang támogatja a szabadkereskedelmi egyezményt, melyet a Demokrata Párt ellenez. A kínai polgárháború végén érkeztek a Kuomintang megvert csapatai Tajvanra, ahol kemény antikommunista diktatúrát gyakoroltak. Velük szemben szerveződött meg a Demokrata Párt, amely a helyi lakosság érdekeinek képviseletét tűzte a zászlajára. Most a Kuomintang paktált le a pekingi kommunista vezetéssel. Persze az idők megváltoztak: ma már a kommunista Kína a kapitalizmust építi, méghozzá rohamtempóban.

Ma már Kína a világ második legnagyobb gazdasági hatalma, amely hamarosan az első lesz. Ezért gondolja azt a tajvani vezetés, hogy a szabadkereskedelmi egyezmény jó befektetés a jövőbe. Miért ellenzi akkor a Demokrata Párt?

Félti Tajvan függetlenségét. Attól tart, hogy olyan gazdasági szimbiózis alakul ki Peking és Tajvan között, hogy a sziget elveszíti a függetlenségét. De ez csak hosszútávú félelem. Rövid távon attól tart az ellenzék és a parlament épületét elfoglaló diákok, hogy a szárazföldről érkező olcsó áruk elsöprik a hazai vetélytársakat. Munkahelyek ezrei szűnhetnek meg az erős konkurrencia miatt Tajvanon. – ezzel érvel az ellenzék. A tajvani cégek is könnyebben bejuthatnak a hatalmas szárazföldi piacra.- ez a kormány válasza. A parlament elfoglalását és az egész politikai válságot árgus szemekkel kísérik Pekingben, ahol Tajvant továbbra is Kína egyik tartományának tekintik.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez