Az Alkotmánybíróság elkaszálta a választásokat – mélyül a belpolitikai válság

Tovább bonyolódhat a belpolitikai helyzet Thaiföldön, miután érvénytelenítette az alkotmánybíróság a februárban megtartott parlamenti választások eredményét. A döntést a testület azzal indokolta, hogy a szavazást nem sikerült egy napon lebonyolítani.

“A február 2-i választások nem érvényesek” – jelentette be a thaiföldi alkotmánybíróság szóvivője. A döntést a testület azzal indokolta, hogy a szavazást nem sikerült egy napon lebonyolítani. A 375-ből 28 választókerületben ugyanis – délen, ahol az ellenzék hívei túlnyomó többbségben vannak – el sem tudták kezdeni a szavazást, hiszen egyetlen jelölt sem volt. Az ellenzéki tütnetők azt is megakadályozták, hogy a jelöltek regisztrálják magukat a helyi választási bizottságoknál. Más körzetekben ugyan voltak jelöltek, de a voksolást meg kellett szakítani, mert a demonstrálók blokkolták a szavazóköröket. Az eddig is egyértelmű volt, hogy az Alkotmány értemében nem lesz szavazóképes a thai parlament – ehhez ugyanis minimum 475 képviselőnek kellett volna mandátumot szerezni – de elméletben nyitva állt az a lehetőség, hogy a hiányzó körzetekben háromszor megismételt választást tartsanak. Ezt a lehetőséget zárta most ki az Alkotmánybíróság ítéletével.

Az már eddig is egyértelmű volt, hogy a bírósági szervezet – bár formailag független Thaiföldön is – de erősen szimpatizál a városi középosztály és elit által támogatott ellenzékkel, így érdemes azzal kísérletezni, hogy, ha már a választásokon nem sikerült megszorongatni a népszerű kormánypártot, akkor bírósági úton szorítsák ki valahogy a hatalomból. Jinglak Sinavatra és a kormányzó Pheu Thai párt ellen az ellenzék számos büntetőeljárást kezdeményezett, és a négy hónapja tartó tüntetések kifulladása után, ár csak jogi trükkökben bízhat.

A pénteki alkotmánybírósági döntés győzelemnek számít az ellenzék, mindenekelőtt a Demokrata Párt számára, február 12-án ugyanis a testület még elutasított egy hasonló beadványt. Az ellenzék, amely húsz éve nem nyert választásokat, azzal vádolja a kormányfőt, hogy 2006-ban megbuktatott bátyja, Thakszin Sinavatra bábja, s annak korrupciós politikáját folytatja.

Mindeközben viszont az üzleti körök, különösen a turizmusban érdekelt vállalatok, és az értelmiség részéről is egyre nagyobb a nyomás mindkét félre, hogy valahogyan egyezzenek meg. Hat független szerv már javaslatot is készített, amely szerint tíz, a két oldal által kijelölt független, tekintélyes személyiség bevonásával indulnának béketárgyalások. Az Alkotmánybíróság döntése ezt a folyamatot bizonyosan nem könnyíti meg.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez