A katonaélet kutyaélet Koreában is

Ezt gondolja a fiatalok többsége Dél-Koreában, ahol mind többen igyekeznek elkerülni a katonai szolgálatot. A gond csak az, hogy Dél-Korea hadiállapotban van Észak-Koreával.

 

 

Két év a kötelező katonai szolgálat Dél-Koreában, ahol egyre kisebb a lelkesedés a katonaélet iránt. Egyre többen tagadják meg a behivó parancs teljesítését mondván, hogy lelkiismeretük nem engedi meg a katonai szolgálatot. Évente 26 ezer behivó megy ki Dél-Koreában, ahol a sereg állandóan azzal küszködik, hogy kevés az ember.

Ezért aztán sok tiltakozót börtönbe csuknak, hogy példát statuáljanak. A szolgálat megtagadók viszont mozgalmat alapítottak. A szervezet jelentése szerint a katonai szolgálat a szegényeket sújtja. Minél gazdagabb egy család, annál jobb a fiú esélye arra, hogy elkerülje a katonai szolgálatot. Hogyan? Például úgy, hogy szakszolgálatra jelentkezik.
Ez lényegesen könnyebb és nem emberölésre képezik ki az újoncokat. A másik út a felmentés fizikai alkalmatlanság miatt. Ezt is sokan választják. Az eredmény a létszámhiány, pedig Dél-Korea hadiállapotban áll Északkal, a háború ugyanis csak fegyverszünettel ért véget 1953-ban. Észak-Koreában több mint egymillióan szolgálnak a seregben, ahol elvben 10 év a kötelező szolgálati idő. A lányoknak is kötelező a katonai szolgálat, de ők mentesülnek, ha anyaként szolgálják a hazát. Sokan javasolják Szöulban, hogy Dél-Korea is kövesse az amerikai és az európai példát: mondjon le a kötelező katonai szolgálatról. Ez mind kevésbé népszerű, a képzés pedig egyre inkább profikat igényel. Olyan katonákat, akik nem távoznak két év után.

Egyelőre minden marad a régiben: a sereg szorgalmasan küldi a behívót minden férfinak 18 és 38 év között, az érintettek pedig mind nagyobb számban igyekeznek elkerülni a katonai szolgálatot.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez