Szájszagelemző a legújabb japán sikertalálmány

Leheletelemző műszert mutatott be a héten a japán Toshiba cég. A mosogatógép méretű készülék harminc másodperc alatt képes kiszűrni egy sor betegséget.

Diabéteszre vagy gyomorbántalmakra gyanakszik, netán egyszerűen másnapos? Ha bizonytalan, mi lehet a baja, leheljen a csőbe! A frissen bemutatott műszer olyan gázok nyomai után kutat, amelyek különböző egészségi problémák okai lehetnek. „Az acetaldehid, a metán és az aceton mind különböző egészségi problémák jelenlétére utalhatnak” – húzta alá közleményében a vállalat.

A Toshiba szerint bővíteni fogják a gép által kiszűrt gázok és betegségek számát, így a jövőben többek közt az asztma diagnosztizálását segítő nitrogén-monoxid nyomai után is kutatnak majd. A szájszagműszer kereskedelmi célú gyártása akár jövőre megkezdődhet.

A gép ugyanakkor nem csupán orvosi, hanem sportolási célokra is alkalmazható, kimutatja ugyanis a leheletben a zsírégetés során felszabaduló aceton mértékét, ezzel segítve az adott egyén számára optimális edzésmódszer kidolgozását. A Toshiba reményei szerint a készüléket többek közt konditermekben is használni fogják.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez