Jó hír a turistáknak – vége a rendkívüli állapotnak Bangkokban

Erről döntött a miniszterelnök asszony, akinek a kormányát heves tüntetésekkel akarta megbuktatni az ellenzék. A tiltakozáshullám azonban kifulladóban van – a rendkívüli intézkedések feleslegessé váltak. A thai idegenformalom pedig visszatérhet a régi kerékvágásba.

Január 22-én vezette be Jinglak Sinavatra kormányfő a rendkívüli állapotot miután az ellenzék megbénította a minisztériumok működését. A november óta tartó, és az év elején kulmináló zavargásoknak az volt a célja, hogy megakadályozzák a kormányfő bátyja (és az ellenzék szerint az ország rossz szelleme) hazatérését. Thakszin Sinavatra korábbi miniszterelnököt, aki hazája legnagyobb vállalkozója és leggazdagabb embere is, korrupció miatt elítélték. Húga kormánya arra tett kísérletet, hogy amnesztia törvényt fogadtasson el a parlamenttel. Ez váltotta ki az ellenzék heves reakcióját. Az ellenzék kisebbségben van az országban, de többségben a fővárosban, Bangkokban. Ezt akarta kihasználni a kormány megdöntésére. Válaszul az ügyvezető kormány bevezette a rendkívüli állapotot hatvan napra és kiírta a rendkívüli választásokat. Bár formailag bizonnyal nyert is rajtuk a kormánypárt, a helyzet kényes, hiszen a parlament minden valószínűség szerint határozatképtelen lesz.

Közben viszont – bármilyen lelkesen is beszél Szuthep Thaugszuban az ellenzék vezére, arról, hogy akár egy évig is kitartanak – a Bangkok fontosabb közlekedési csomópontjait heteken át megbénító ellenzéki tüntetők harci kedve lankadni kezdett. Így a sárgaingesek vezére visszahívta az embereket az utcákról. A tüntetések – elvben – a kormány bukásáig folytatódnak, de már csak egy helyen a Lumpini Parkban. ott pedig igazán senkit nem zavarnak.

Közben a kormány is fontos pozíciókat veszített – a kormányfőt a nemzeti rizsprogram miatt vád alá helyezte a korrupcióellenes hivatal, így – nagy valószínűséggel – pártja nem indíthatja újra, ha – végre – túl lesznek a választási procedúrán.

A megbékélést, kiegyezést, egyszerre sürgeti a hadsereg (Prajuth Csan-Ocsa tábornok, a hadsereg főparancsnoka rendszeres utal arra, hogy,ha ez így megy tovább nem zárja ki egy puccs lehetőségét), az üzleti szféra, és az ország általános állapotán egyre jobban aggódó értelmiség. Hat független szerv hétfőn állásfoglalást fogadott el arról, hogy a két oldalt felkérik öt-öt tekintélyes, független ember kinevezésére, akik majd a formális “béketárgyalásokat” megkezdik. (Puhatolózó tárgyalások már több ízben folytak a két fél között.) Az ellenzék egyik vezetője Pridijathorn Devakula volt miniszterelnök-helyettes szerint a válság fél éven belül nyugvópontra juthat, megfelelő kompromisszumokat találhatnak.

Az enyhülés egyik fontos eleme, hogy nem újították meg a rendkívüli állapotot. Ezt különösen a turisztikai vállalkozók fogadták örömmel. Bár Bangkokban valójában a tüntetések alatt is végig voltak turisták, és őket soha semmilyen atrocitás nem érte, az országról alkotott képen a rendkívüli állapot sokat rontott. Szomszak Puriszriszak ügyvezető turisztikai miniszter azonnal be is jelentette, a TAT a thai idegenforgalmi hivatal új akciókba kezd, hogy visszanyerje az utazók bizalmát, és elhíresztelje a világban, Bankokban nincs miért aggódni.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez