Nem lehetett megmenteni egy őrizetben lévő jogvédő aktivista életét Peking szerint

Cáfolta a kínai külügyminisztérium szóvivője hétfői sajtótájékoztatóján, hogy nem kapott megfelelő orvosi ellátást és emiatt halt meg fogva tartása alatt egy emberi jogi aktivista, Cao Sun-li.

 Hung Lej szokásos napi sajtótájékoztatóján egy újságíró kérdésére válaszolva közölte, hogy Cao hosszú ideje betegeskedett és végül kórházi körülmények között, a megfelelő orvosi ellátás ellenére – miután több szerve felmondta a szolgálatot – tbc-ben elhunyt. A szóvivő úgy fogalmazott, hogy Caót törvényes jogait biztosítva, “lelkiismeretesen ellátták”.

Sajtóértesülések szerint az 52 éves nőt tavaly szeptember közepén vették őrizetbe a pekingi repülőtéren, amikor több társával együtt egy genfi emberi jogi kurzusra akart elutazni. Egy hónappal később tartóztatták le “botrányokozás, bajkeverés” miatt.

Cao egyik tavalyi akciója során a külügyminisztérium épületének szomszédságában két hónapon át ülve követelte, hogy az országos és az ENSZ emberi jogi jelentésének készítésébe civil panaszosokat is vonjanak be.

Cao a nemzetközi jogvédők körében jól ismert személyiség volt. Kínában legalább két alkalommal volt már a “munkával történő átnevelés” – időközben megszüntetett – intézményeinek lakója akciói miatt.

A New York-i székhelyű Human Rights in China nevű szervezet szerint Cao súlyos betegségekben szenvedett, köztük máj- és veseproblémái is voltak. A fővárosi Csaojang kerületi fogdában állapota egyre rosszabbá vált, s úgy tudni, február 19-én került kórházba, miután kómába esett.

Az Egyesült Államok a múlt hét végén “mélységes felháborodását” jelezte az aktivista halála miatt. Jen Psaki külügyi szóvivő emlékeztetett arra, hogy Washington korábban többször is aggodalmának adott hangot Cao őrizetbe vétele miatt.

A kínai külügyi szóvivő hétfőn “határozott tiltakozását” fejezte ki amiatt, hogy “egyes országok az emberi jogokra hivatkozva beavatkoznak Kína jogi szuverenitásába és függetlenségébe”.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez