Erősítik a közbiztonságot Kínában

Az elmúlt hetekben több, halálos áldozatokkal járó erőszakos támadás is történt az országban.

 Erősítik a közbiztonságot Kínában azt követően, hogy az elmúlt hetekben több, halálos áldozatokkal járó erőszakos támadás is történt az országban.

A Hszinhua hírügynökség értesülései szerint a közbiztonsági minisztérium országszerte a rendfenntartó erők bővítését és a lehetséges jövőbeli támadások megakadályozását szolgáló intézkedések bevezetését rendelte el. A városokban kiemelt figyelmet kapnak a nagy tömegeket vonzó helyszínek: kikötők, közlekedési csomópontok, repülőterek, iskolák, kórházak és turistacélpontok.

A lakosok biztonságát a kulcsfontosságú nagyvárosokban, így a kelet-kínai Sanghajban, a közép-kínai Csangsában, a nyugat-kínai Urumcsi és Lhásza városokban, valamint a dél-kínai Kunming városokban az országosnál is komolyabb mértékben erősítik meg – írja a Hszinhua. Ugyancsak megerősítik a főváros közrendjének védelmét: itt a múlt héten véget ért parlamenti ülésszak alatti megnövelt erők vigyáznak továbbra is a lakosokra.

A közbiztonság megszilárdítását az elmúlt hetek erőszakos támadásai sürgetik. A dél-kínai Kunmingban március elején 29 halálos áldozatot és 130 sebesültet követelt egy terrorakció, amelyet a hivatalos tájékoztatás szerint hszincsiangi szakadárok előre megterveztek. A múlt héten Csangsa városában követtek el késelést: az egyelőre ismeretlen okokból történt eset öt halálos áldozattal járt.

A Zsenmin Zsipao című központi lap egy március eleji, több mint 3,3 millió lakos véleményét tükröző közvélemény-kutatása szerint a közbiztonság kérdése a kínai lakosok legnagyobb aggodalmai között is szerepel. A kínai parlament múlt heti ülésén a kormány bejelentette: idén nagymértékben, csaknem 9 százalékkal emelik a közbiztonságra költendő központi összeget, amely így már 769 milliárd jüant (28,5 ezer milliárd forint) tesz majd ki.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez