Buknak a cégek, ha nem emelik a fizetéseket

Bírsággal fenyegette meg azokat a cégeket Japán kereskedelmi minisztere, melyek a kormányfő kérése ellenére nem emelik a béreket. Abe Sinzo kormányfő így akarja növelni a belső fogyasztást, amely évek óta stagnál Japánban.

 

 

A világ legnagyobb autógyártó cége, a Toyota havi 2700 jennel emeli a béreket és több mint hathónapos jutalmat fizet ki a sikeres tavalyi év után. Ez nem csillagászati összeg, hiszen havi nem egészen hatezer forintot jelent, miközben a Toyota rekord profitot inkasszált tavaly. Csakhogy a japán cégek azért nagyon óvatosak a béremelés terén, mert tudják: Japánban a legmagasabb a bérszínvonal egész Ázsiában.

A magas munkabérek miatt nagyon nagy a kísértés, hogy az újabb gyárakat ne Japánban, hanem valahol az ázsiai szárazföldön építsék fel. A Toyota szerény béremelésének megfelelő növelésről döntött néhány más nagy cég is, mint a Nissan, a Panasonic és a Toshiba. A kereskedelmi miniszter nem is őket célozta meg, hanem a kis- és középvállalkozókat. Róluk 1800 cég nevet tartalmazó lista készült. Ha kiderül, hogy nem emeltek bért, akkor jön az adóellenőr és a bírság.

Miért ilyen szigorú Abe Sinzo kormányfő és csapata?
Kénytelenek az ÁFA-t emelni. Igaz, hogy ez nagyon alacsony Japánban, de 5%-ról most 8%-ra emelkedik, mert Japánnak csillagászati adóssága van. A GDP több mint kétszerese. Ezért az adósság csökkentése érdekében növelni kell az adókat.

Ha nő az ÁFA, a belső fogyasztás is létfontosságú lesz, így a kormány számára a béremelés a kézenfekvő megoldás. A nagy japán cégek ezt könnyen meg is tehetik, mert külföldön igen nyereségesek, ám a kis- és középvállalkozók, akiknek a profitja igen csekély, nem égnek a vágytól, hogy bért emeljenek. Ekkor viszont jöhet az adó kommandó, emiatt Yakuza módszerekkel vádolta meg a kormányt egy lap, mely általában a kis-és középvállalkozók érdekeit képviseli Japánban.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez