Felmelegítenék a meztelenre vetkőztetett diplomatanő ügyét

Kislánya előtt tartóztatta le a rendőrség a fiatal diplomatanőt, majd a rendőrségen testüregi motozásnak vetették alá akit azzal vádoltak: hamis papírokkal alkalmazott házvezetőnőt New Yorkban. Emiatt kisebb diplomáciai válság alakult ki az USA és India között, ami most új erőre kapott.

Január elején Preet Bharara (amúgy indiai származású) ameriaki ügyész vádat emelt Devyani Khobragade asszony ellen. A konzul asszony még aznap távozott az Egyesült Államokból. Később egy bíró úgy döntött: igaz, hogy India New York-i konzulja megsértette a törvényt, de diplomáciai státusa menetesíti a következmények alól. Megnyugodni látszottak a kedélyek, holott Indiában még olyan hangok is hallatszottak, hogy bojkottálni kellene az amerikai árukat, mert az ország egyik diplomatáját megalázták. Ha ez nem is történt meg, az amerikai diplomatákat komolyan megszorongatták Delhiben. A két ország egyébként szívélyes kapcsolatai pedig elég fagyosak lettek egy időre.

Most azonban újra fellángol az ügy. Preet Bharara a megszállottnak tartotta ügyész nem hagyja annyiban a dolgot. A vád azonban változott. Eddig az volt az alapja, hogy Devyani asszony hamis adatokat tüntetett fel a házvezetőnő vízumigénylésén. Mert megalázóan alacsony bért fizetett ki a gyermekeire is felügyelő Sanjeeta Richardnak, és ezzel megsértette annak jogait és egyben az amerikai törvényt. Az USA törvényei ugyanis előírják, hogy méltányos jövedelmet kell kapnia a munkavállalónak, melyet be is kell jelenteni. Sanjeeta havi 500 dollárt (130 ezer Ft) kapott. Indiában egy szolgának ez egy vagyon lenne, de messze elmarad a New York-i minimálbértől. Ráadásul ezért heti hét napot kellett dolgoznia, szabadnap nélkül. Indiában ez is normális, Amerikában nem annyira. Devyani asszonyt így -távollétében – akár el is ítélhetik. Ez azonban mnár maximum erkölcsi győzelmet jelenhet a kiváltságok és kiváltságosok ellen küzdő ügyésznek. Arra ugyanis vvajmi kevés esély van, hogy a diplomatanőt hazája kiadja az Egyesült Államoknak.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez