Megszólalt a maláj miniszterelnök – Már Közép-Ázsiában is keresik az eltűnt gépet

Sajtótájékoztatót tartott szombaton a maláj miniszterelnök Najib Razak, a Malaysia Airlines repülőgépének eltűnése után először.

 

 

 

Elmondta, hogy a kezdetektől fogva arra kérte a maláj hatóságokat, hogy minden olyan információt osszanak meg a nyomozást végző csoportokkal, ami segítheti kideríteni, mi történt a géppel.

„Kora reggel olyan információkat kaptam a nyomozásban résztvevőktől, amely fényt deríthet arra, mi történhetett a géppel? Az új információk alapján bizonyosan elmondhatjuk, hogy a gép és a földi irányítás közötti kommunikációt szándékosan kapcsolták ki. Az új adatok szerint a Malaysia Airlines repülőgépétől az utolsó jelét egy műhold szombaton helyi idő szerint reggel 8 óra 11 perckor fogta, tehát a felszállás után még hét órával is adott jeleket a gép. A nyomozásban résztvevők számításokat végeznek, hogy ettől a ponttól hova, milyen messzire juthatott el a repülő. Ez segíthet a további nyomozásban.” – mondta el a maláj miniszterelnök.

Najib Razak elmondta, hogy a dél-kínai tengeren felfüggesztik a maláj gép utáni kutatást és a keresést két lehetséges légi folyosón folytatják tovább. Az északi keresést kiszélesítik Thaiföld északi részétől egészen fel a kazahsztáni és türkmenisztáni határig, a déli keresést pedig Indonéziától az Indiai-óceán déli részéig. A nyomozócsoport most azon dolgozik, hogy finomítsa az adatokat, hogy még pontosabbak legyenek. Mivel a keresés kiszélesítése több országot érint, ezért még ma tájékoztatni fogják őket az új információkról.

„A nyomozást kiterjesztik a gép személyzetére és az utasokra is, mivel a gép eltérítésének a lehetősége még fent áll, ezért mindent figyelembe veszünk a nyomozás során.” – mondta Najib. Ennek érdekében házkutatást végeztek a gép 53 éves kapitányának, Zaharie Ahmad Shah otthonában.

Ma reggel a Malaysia Airlines értesítette az új információkról az utasok és a személyzet hozzátartozóit. „A nyomozás egy új fázisához érkeztünk. Reméljük, hogy ezek az új információk közelebb visznek minket a gép megtalálásához.” – fejezte be beszédét Najib Razak.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez