A kínai néppfront a reformok szolgálatában

A reform átfogó elmélyítésében kíván a jövőben hangsúlyosabb szerepet vállalni a Kínai Népi Politikai Tanácskozó Testület (KNPTT) országos bizottsága, vagyis a népfront – derült ki a testület éves ülésszakának első napjáról szóló kínai médiajelentésekből.

Jü Cseng-seng, a bizottság elnöke, aki tavaly ilyenkor került mostani posztjára, a reformokat és az innovációt szolgáló megvalósítható javaslatokat ígért első munkabeszámolójában. Mint mondta, a KNPTT fel fogja térképezni azokat a területeket a bank- és adórendszertől kezdve a bíróságokon át az internetmenedzsmentig, amelyekben a döntéshozókat tanulmányokkal, információkkal tudják segíteni.
Jü az úgynevezett konzultatív demokrácia fontos csatornájának nevezte a KNPTT-t és az egység, a demokrácia kiteljesítése mellett szállt síkra; hitet tett a kritika és a szabad véleményalkotás ösztönzése mellett, a konzultációk gyakoriságának növelését célozta meg.
Az ülésen elhangzott, hogy a körülbelül 2200 tagot számláló bizottság tavaly tagjainak csaknem 5900 javaslatát tette le az asztalra, s ezek túlnyomó részében intézkedés született.
A kínai belpolitika hagyományosan “visszatérő” fontos eseménye a “két ülésszak”, amely hétfővel kezdetét vette. A hagyományok szerint Kína legfőbb tanácsadó testületének ülésével nyitnak, majd két nap múlva a KNPTT tagjai szavazati jog nélkül részt vesznek a parlament, azaz az Országos Népi Gyűlés (ONGY) plenáris és bizottsági ülésein.
Mindkét országos szervezet tagjainak, illetve képviselőinek mandátuma öt évre szól.
A KNPTT egyfajta egységfront, amely a Kínai Kommunista Párt (KKP) vezetésével működik a Kínában létező nyolc úgynevezett demokratikus párt, a tömegszervezetek, a nemzeti kisebbségek, a párton kívüliek, az egyházak, a vállalkozók és más társadalmi rétegek, csoportok képviselőit tömörítve.
A szervezetnek az országos bizottságán kívül helyi bizottságai is vannak, s deklaráltan a politikai tanácskozás, a döntéshozatalok előtti, vagy a végrehajtás során történő egyeztetés, a társadalmi viták lefolytatása, a vélemények begyűjtése, továbbá az úgynevezett demokratikus ellenőrzés a feladata, valamint a javaslattétel. Vizsgálatairól jelentést tesz, beszámol a KKP-nak vagy a kormányszerveknek.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez