Egyhónapos tűzszünet Pakisztánban

Egyhónapos tűzszünetet hirdettek meg a pakisztáni tálibok, hogy elősegítsék a kormánnyal folytatott béketárgyalások felújítását – közölte egy tálib szóvivő szombaton.

Sahidullah Sahid szóvivő külföldi hírügynökségekhez eljuttatott közleménye szerint a tálibok legfelső vezetése a mozgalom valamennyi egységét arra utasította, hogy tartsák be a fegyvernyugvást és “tartózkodjanak mindenfajta dzsihádista tevékenységtől”.

A tálibok nem sokkal azután hirdettek egyoldalú fegyverszünetet, hogy megszakadtak a tárgyalási kísérletek köztük és a kormány között. Az elmúlt hetekben a pakisztáni kormányerők militáns célpontokat bombáztak az ország északnyugati részén, és olyan hírek kaptak szárnyra, hogy a hadsereg hadjáratot készül indítani Észak-Vazirisztánban, Pakisztán Afganisztánnal szomszédos törzsi területein.

“A pakisztáni Tahrik-e-Talibán tárgyalásokat kezdeményezett a kormánnyal, komoly szándékkal és jó cél érdekében” – mondta Sahid.

A kormány tárgyalóküldöttségének vezetője, Irfan Sadiki a pakisztáni Geo televíziónak nyilatkozva méltatta a tűzszüneti bejelentést. Közölte: a kormány meg fog vizsgálni minden írásos dokumentumot, amit a tálibok küldenek nekik a béketárgyalásokról.

A pakisztáni tálibok éveken át a központi kormányzat megdöntéséért és egy saját, keményvonalas iszlám alapokon álló állam létrehozásáért harcoltak. A tálib támadásoknak több tízezer halálos áldozata volt eddig.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez