Rendszeres családegyesítési találkozókat szeretne Dél-Korea

A rendszeres családegyesítési találkozók felújítását javasolta szombaton Pak Gun Hje dél-koreai elnök Észak-Koreának annak jeleként, hogy Szöul javítani kívánja kapcsolatait Phenjannal.

Az 1950-től 1953-ig tartó koreai háború óta szétszakított családok között a múltban rendszeresen, majdnem minden évben tartottak találkozókat. A két ország közötti feszültség újbóli kiéleződése, 2010 óta azonban csak idén februárban került sor ismét ilyen jellegű találkozókra. Az Észak-Korea keleti részén fekvő Kumgang-hegység (Gyémánt-hegység) egyik üdülőhelyén tartott eseményen való részvételre összesen 813-an kaptak lehetőséget.

Szombaton, a japán gyarmati uralom elleni 1919. március 1-jei vérbe fojtott megmozdulás emléknapján mondott beszédében Pak Gun Hje úgy fogalmazott, azért javasolja a találkozók újbóli rendszeressé tételét, hogy a lehető leghamarabb enyhíteni tudják a szétválasztott családok mély fájdalmát. „Észak-Koreában is vannak ilyen családok, s hiszem, hogy az ő fájdalmaikat és szenvedéseiket is enyhíteni kell” – mondta, hozzátéve, hogy az időseknek már nincs sok idejük hátra. Nem lenne szabad, hogy a családegyesítési találkozók különleges eseménynek számítsanak – hangsúlyozta.

Dél-Koreában több mint 90 ezer olyan ember él, aki a háború óta nem látta Észak-Koreában élő rokonait. Az 1950–1953-as háború végén koreaiak milliói szakadtak el családjuktól, rokonaiktól, akiket először 1985-ben láthattak újra. A szétszakított családok tagjai a 2000-ben tartott, mérföldkőnek számító Korea-közi csúcsértekezlet óta jó tucatnyi találkozón vettek részt. A folyamat 2010-ben akadt meg, miután Észak-Korea tüzérségi támadást hajtott végre egy apró dél-koreai sziget ellen.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez