Kazahok rendezik a 2022-es Téli Olimpiát?

Elégedetten fogyasztotta a kazak lókolbászt Thomas Bach, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság elnöke Szocsiban, ahol Kazahsztán olimpiai bizottságának tagjai a 2022-es Téli Olimpia mellett lobbiztak.

Kazahsztán 5 milliárd dollárt kíván költeni a Téli Olimpiára, ami messze elmarad attól, amit Oroszország Szocsiba fektetett. Az eredeti tervek szerint Szocsi költségvetése 12 milliárd dollár volt, de a végösszeg meghaladta az 51 milliárdot. A csillagászati összeg még Putyin elnöknek is szemet szúrt, hiszen ez több mint az összes korábbi téli olimpia költségvetése együttvéve. Az orosz államfő vizsgálatot is ígért, de ebből aligha lesz valami, hiszen a hatalom bizalmasai kapták a legzsírosabb megrendeléseket.
Most Kazahsztán szerényebb olimpiát ígér és arra is utal, hogy a 2011-es Ázsiai Téli Játékokra már nagyon sok minden elkészült Almatyban. Ráadásul 2017-ben Almaty rendezi a Téli Universiale-t, melyre egymilliárd dollárt szándékozik költeni. Persze itt is, mint Oroszországban a tervezett kiadások és a végösszeg furcsa viszonyban vannak egymással. Kazahsztánban még tart a vizsgálat abban az ügyben, hogy a 2011-es Ázsiai Téli Játékok alkalmából milyen túlszámlázás történt, a sajtó 3 millió dolláros csúszópénzről tud. Minthogy azonban itt is Nazarbajev elnök rokonai, barátai és üzletfelei voltak a haszonélvezők, aligha valószínű, hogy bárki is megütné a bokáját. Kazahsztán azért sem költhet túl sokat, mert nemrég 19 százalékkal értékelték le a nemzeti fizetőeszközt, a tengét.
A közép-ázsiai ország mellett más jelentkezők is vannak. Oslo, Peking és Krakkó valamint Lviv, az egykori Lemberg, de ez utóbbi nem biztos, hiszen Ukrajna helyzete politikai szempontból bizonytalan és az ország a pénzügyi csőd szélén áll. Stockholm pedig visszalépett, mert tart attól, hogy túl drága a téli olimpia. A Nemzetközi Olimpiai Bizottság jövő júliusban dönt.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez