Fehér kontra színes bőr

Divat lett a fehér bőrszín Indiában, és ennek a hazai modellek isszák meg a levét. Egyre több a külföldi vetélytárs, főként Kelet-Európából, akik még olcsóbbak is.

Egy menő indiai modell 20-30 rúpia (75-110 ezer forint) között keres naponta. A kelet-európai lányok ennek feléért is elvállalják ugyanazt a munkát. Így mindenki jól jár, az indiai cégek olcsón fehér modellekhez jutnak, a kelet-európai lányok pedig bőven találnak munkát az 1,2 milliárdos hatalmas piacon. Nincs a teremtésben más vesztes csak a hazai szakma: nem kellenek a színesbőrű lányok.
India 1947-ig brit gyarmat volt és a bőrszín alapjában befolyásolta az emberek megítélését. Kevesen hitték volna, hogy a függetlenség kikiáltása után több mint hatvan évvel újra divatba jön a fehér bőrszín abban az országban, ahol bár nagyon sok nemzetiség él de a fehérbőrű lányokat importálni kell. A hazai közvélemény lelkesen fogadja a furcsa új divatot. Az indiai reklám cégek ezért egyre másra szerződtetnek ambiciózus, fiatal modelleket Európa keleti feléről. A hazai lányok ezzel egy időben tiltakoznak, és parlamenti képviselőjükhöz fordulnak. Minthogy jelenleg éppen választási kampány folyik Indiában, ez is téma lehet. Kellenek-e nekünk fehér modellek?- vetik fel a nacionalisták. A nagy pártok óvatosak: nem foglalnak állást, mert tudják, hogy a divat olyan jelentős dolog, amelyen a politikai akarat nem nagyon változtathat Indiában sem.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez