Eljöhetnek a halálsorról

A Legfelső Bíróság életfogytig tartó szabadságvesztésre módosította annak a három tamil tigrisnek az ítéletét, akik 1991-ben végeztek Radzsiv Gandhi, akkori indiai miniszterelnökkel.

A terroristák már 11 éve folyamodtak ezért, mert ily módon lehetővé válik, hogy ne kelljen a hátralevő életüket a börtönben tölteni. Indiában ugyanis azt mondja ki a törvény, hogy a halálbüntetés, amennyiben azt nem hajtják végre, életfogytig tartó szabadságvesztést jelent. Azzal, hogy a három tamil tigris több mint húsz év után kikerült a halál sorról lehetővé teszi a számukra, hogy elnöki kegyelemért folyamodjanak.
Miért ölték meg 1991-ben vidéki útja során India akkori miniszterelnökét, aki India uralkodó családjának jeles tagja volt? Nagyapja, Dzsavaharlal Nehru, a mester, Gandhi jobbkeze volt és ő lett a független India első miniszterelnöke. Édesanyja, Indira Gandhi szintén kormányfő lett és hosszú évekig állt India élén. Őt is politikai okból ölték meg, mert engedélyezte a kommandósok rohamát a szikhek szent temploma ellen. Emiatt saját szikh testőre végzett vele. Radzsiv Gandhi halálát a tamil háború okozta, amely Sri Lankan tombolt. A Tamil Tigrisek, akik terrorista módszerekkel küzdöttek azért, hogy a tamil kisebbség jogokat kapjon Sri Lankan, azt szerették volna elérni, hogy csatlakozhassanak Tamil Nadu államhoz, vagyis Indiához. A tamilok többsége ugyanis Indiában él Tamil Nadu államban, melynek fővárosa Chennai, az egykori Madrasz. Radzsiv Gandhi nem vállalhatta fel ennek a tervnek a támogatását, ezért a Tamil Tigrisek vezérkara a kivégzése mellett döntött. A három terrorista végre is hajtotta a feladatot, de hamar elkapták őket. Halálra ítélték mindhármukat, de nem végeztek velük, mert Indiában csak nagyon ritkán hajtanak végre halálos ítéletet. És mi lett a Tamil Tigrisek ügyével Sri Lankán, ami miatt Radzsiv Gandhit megölték? Katasztrofális vereséget szenvedtek, és a tamil kisebbség elfogadta azt, hogy a szingaléz többség által kormányzott Sri Lanka polgára.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez