“Ezer embert öltem meg a saját kezemmel” – film egy elhallgatott népirtásról

Több mint félmillió embert gyilkoltak le Indonéziában 1965-ben azon a címen, hogy megelőzik a kommunista párt fegyveres hatalomátvételét. Gyilkolás- ez a film címe, amely elnyerheti az Oscar díjat a dokumentumfilm kategóriában.

Több mint ezer embert öltem meg a saját kezemmel- vall a népirtás egyik tettese a filmben. Anwar Congo bozótvágó késsel vagy husángokkal végzett az áldozataival 1965-ben Indonéziában. Éppúgy mint 1994-ben a kormányzat által támogatott kivégző osztagok Ruandában ahol 800 ezer embert gyilkoltak le 100 nap alatt! Azt hiszem, hogy erről a népirtásról éppúgy beszélni kell mint a Holokausztról vagy a ruandai tömeggyilkosságról. – nyilatkozta Joshua Oppenheimer rendező. A film indonéz munkatársai azért óvatosan arra kérték őt: nevüket ne tüntesse fel a stáblistán. Indonéziában még mindig félnek bevallani: szörnyű tömeggyilkosság történt 1965-ben. Pekingben akkor még Mao elnök volt hatalmon, aki meghirdette a világforradalmat. Indonézia kommunista pártja, amely több mint 2 millió tagot számlált, az ő irányvonalát követte. Indonéziában a hadsereg, melyet a CIA támogatott, puccstól tartott. Ezért preventív akciót hajtott végre: halálbrigádok alakultak a hadsereg aktív támogatásával, és ezek a gyilkos csapatok a szó szoros értelmében kivégezték a kommunista pártot. Még a hivatalos adatok szerint is legkevesebb félmillió ember halt meg, de a valós szám ennél minden bizonnyal magasabb hiszen a kommunistagyanús személyeket a családjukkal együtt irtották ki. Tegyük gyorsan hozzá: a szovjet titkosszolgálat adta a listát az indonéz kommunista párt embereiről a CIA-nek. Moszkvában is tartottak Mao elnöktől. A preventív puccsot Soeharto tábornok, a katonai biztonsági szolgálat főnöke, irányította. Hamarosan ő lett Indonézia diktátora, aki 32 éven át vaskézzel kormányozta Indonéziát- az USA jóváhagyásával. Nem hogy nem vizsgálták ki a népirtást, de a gyilkosok kitüntetést kaptak. Soeharto 1998-ban megbukott, mert a rendszerét teljes mértékben áthatotta a korrupció, és a támogatása immár Amerika számára is terhessé vált. Azóta elvben lehetne beszélni a népirtásról, ám a gyilkosok még élnek.

A dokumentumfilmet csak egy-két mozi merte vetíteni, mert Indonéziában a hadsereg még mindig különleges jogokkal bír és a bírálata nem épp életbiztosítás. Ha Oscar díjas lesz a film a népirtásról, akkor talán majd Indonéziában is beszélni mernek arról: miért irtottak ki több mint félmillió embert 1965-ben Indonéziában?

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez