Úgy látszik, nem lehet más a politika

Arvind Kejriwal, az indiai politika fenegyereke, 49 nappal ezelőtt lett főminiszter Delhiben. Most amiatt mondott, le, hogy nem sikerült elfogadtatnia a helyi törvényhozással a korrupcióellenes törvénycsomagot.

Kejriwal üstökösként tűnt fel az indiai politika egén. Az Egyszerű Emberek Pártját (AAP) csak 2012 novemberében alapította meg, azonban gyorsan hatalmas népszerűségre tett sztert Kihasználta, hogy India lakossága egyre inkább megeléghelte a Kongresszus kormányzásával együttjáró mimndent átható korrupciót. Az üzenete egyértelmű volt: meg akarja tisztítani az indiai politikai életet. Csapatostul csatlakoztak hozzá civil aktivisták, üzletemberek celebek. Pártja egyre nőtt, és lassan a nagyoknak – a baloldali Kongresszusnak, és a jobboldali BJP-nek (Indiai Néppárt) is komolyan kellett őt venni. Különösen azután, hogy a Delhi törvényhatósági választásokon váratlan nagy sikert aratott. Abszolút többséget ugyan nem szerzett pártja, de – hosszú viaskodás után – végül a Kongresszus támogatásával főminiszter lehetett.

Ambiciózus tervekbe fogott: a két fő jelszó a rezsicsökkentés és az elszámoltatás volt. Azonnal nekiment a nagy közműcégeknek, amelyek ellen még feljelentést is tett, miután, ahelyett, hogy csökkentették volna az áram árát, jelentősen megemelték azt. Az elszámoltatáshoz viszont kellett volna – legalább is szerinte – egy olyan törvény, amelyik létrehoz egyfajta korrupcióellenes ombudsmani hivatalt. Ez a törvény bukott most meg Delhi szövetségi állam törvényhozó gyűlésében. Kejriwal ugyanis e 49 nap alatt – ha a nép szimpátiáját nem is – parlamenti többségét elvesztette. A párton egyre erősebben látszik, hogy gyakorlatlan, civil aktivistákból lett politikusok gyülekezete. A frakciót három alapító is elhagyta, akik folyamatosan kritizálták Kejriwalt. Volt is miért: szerencsétlen nyilatkozatok, zűrzavarba fulladó lakossági fórumok, rasszista ízű éjszakai rajtaütések repítették nap mint nap az indiai lapok címoldalára az AAP-t. Bár Kejriwal puritanizmusa, tisztessége megkérdőjelezhetetlen maradt – visszautasította a főminisztereknek járó palotát, metróval ment beiktatására, az elnöki fogadáson pedig pulóverben jelent meg – több munkatársáról is kiderült, hogy gyanús ügyeknek voltak részesei.

Kejriwal mostani bukása valószínűleg véget vet a párt országos szárnyalásának is. Bár az elmúlt hetekben már úgy tűnt, az AAP komolyan meg tudja szorongatni akár a BJP-t is most változni látszik a helyzet. A legutóbbi közvéleménykutatások szerint a jobboldal földcsuszamlásszerű győzelmet arat majd a tavaszi országos választásokon. India miniszterelnöke pedig a szintén karizmatikus hindu nacionalista vezető Narendra Modi lesz.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez