A fővárost is beborítja a hamu

Több centiméter vastag hamuréteg borítja immár szinte teljes Jávát, miután kitört a Kelud vulkán. Új kitöréstől nem kell tartani, de még hosszú idő, mire helyreáll a rend Indonézia legsűrűbben lakott részén.

A vulkán olyan mennyiségű hamut és törmeléket bocsátott ki, hogy az 130 km-es körzetben mindent beborított. Az eddig regisztrált két halálos áldozat is a nagymennyiségű hamu miatt vesztette életét, ugyanis a szerkezetileg állítólag nem túl erős házaik nem bírták az épületre nehezedő hamu okozta nyomást. A hatóságokat nem érte váratlanul, hogy felébredt a Kelud, és csütörtökön már órákkal korábban riasztást adtak ki, valamint javasolták, hogy a hegy tíz kilométeres körzetében élők – mintegy 36 falu 200 ezer lakója – azonnal hagyják el otthonaikat. A rossz látási viszonyok miatt Jáva szigetén lezártak a hat repteret, valamint attól is tartanak, hogy a hamu károsíthatja a repülőgépeket, amely így akár légi balesethez is vezethet.

A BBC híradása szerint a vulkánhoz legközelebb eső városok teljesen szürkék, utakat pedig hóhoz hasonlító vastag hamuréteg borítja, amelyet a helyiek söprögetnek, hogy kevésbé legyen veszélyes az utcán tartózkodni. A szigeten ma már szinte mindenki maszkot visel, hogy megvédje tüdejét a vulkáni hamu kellemetlen hatásaitól. A hamu pénteken délelőtt már elborította a vulkántól több, mint 600 kilométerre levő Bandungot, és hamarosan elér Jakartába, Indonézia fővárosába is. Yogyakarta környékén az ország legfontosabb turisztikai látványosságának számító Borobudur és Pranbanan templomokat is le kellett zárni, a Borobudur kis sztúpáit pedig védőfóliával fedték be, hogy az értékes műemlékek ne károsodjanak. Az Indonéziai Geológiai és Vulkánügyi hivatal vezetője szerint azonban a vulkán kezd lecsendesedni, így nem várható újabb kitörés. A Kelud legutóbb 1990-ben tört ki, de a legveszedelmesebb pusztítást 1919-ben végezte, akkor ötezren haltak meg.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez