20%-al leértékelték a kazah pénzt

Sok bolt azonnal 20%-al felemelte az árakat, mivel Kazahsztánban szinte minden fogyasztási cikk import. A leértékelés után a dollár 180-190 tengét ér, de van ahol 200-at is.

A fizetését tengében kapó lakosságot sokkolta a hír, amely ezek után 20%-al kevesebbet ér. Már tavaly feltették a kérdést Nazarbajev elnöknek, nem tervezi-e a leértékelést, de a mindenható államfő akkor cáfolt. A Nemzeti Bank elnöke, Kairat Kelimbetov még egy hónapja is cáfolta a feltételezéseket. Kelimbetov most sajtótájékoztatón jelentette be, minden korábbi állítással szemben mégis leértékelik a hazai pénzt. A bankelnök arra hivatkozott, hogy az orosz rubel árfolyama is lefelé tart. Ez ugyan igaz, csakhogy nem új, hanem már hónapok óta tartó tendenciáról van szó. Fel is szólították a lemondásra, de Kelimbetov ezt megtagadta.
Kazahsztán számára létfontosságú az árfolyam, hiszen az ország ásványi kincseket exportál dollárért és fogyasztási cikkeket importál ugyancsak dollárért. Ezért történt, hogy a boltokban rögtön a leértékelés bejelentése után szinte automatikusan felemelték az árakat. Ez viszont azt jelenti, hogy az átlagpolgárok életszínvonala az egyik percről a másikra jelentős mértékben csökkent Kazahsztánban.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez