Megtalálták Buddha ellopott urnáját

A kambodzsai rendőrség szóvivője büszkén közölte: megkerült az elrabolt arany urna, amelyet külön nyomozó csoport keresett, miután december közepén ellopták egy szentélyből.

Gautama Sziddhártha, azaz Buddha Indiában élt és tanított, halála után testrészeit arany urnákban, szentélyekben tartották. A vallásalapító születésének 2500-ik évfordulóján, 1957-ben Sri Lanka kormánya egy ilyet ajándékozott Kambodzsa királyának. Norodom Szihanuk, aki a francia uralom alól frissen felszabadult ország első embere volt, nagy örömmel és pompával fogadta a relikviát, amelyet Phnom Penhtől 40 kilométerre, egy szentélyben helyezték el. A sáfrányszínű köntösben imádkozó szerzetesek egészen tavaly decemberig őrizték itt, amikor ismeretlenek elemelték.
A rendőrség szóvivője elmondta, a kegytárgyat a déli Takeo tartományban találták meg. A hatóságok ugyan letartóztattak egy embert, valószínűnek tartják, hogy egy egész bűnbanda követte el a szentségtörést. Azt még nem lehet tudni, hogy Buddha urnája volt-e a betörés célpontja, vagy egyszerűen csak az arany vonzotta a rablókat. Bár Kambodzsa a buddhista tradíciók országa, a vörös khmerek 1975-ös hatalomátvétele után radikális ateista államot hirdettek. Miután 1978-ban megbuktak, helyüket a mérsékeltebb kommunisták vették át, de a buddhizmus fontossága ma már távolról sem akkora, mint az 1957-es ajándékozáskor volt.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez