Indiában kémkedett a kínai Huawei?

Vizsgálat indult a kínai telekommunikációs óriás ellen Indiában, miután a sajtó olyan jelentéseket közölt, hogy a Huawei meghackelte az állami telefontársaság, a BSNL rendszerét.

A kémkedés vádja két szempontból is kínos Kína és India kapcsolatában. Egyrészt a két óriás között már ötven éve húzódó területi vitáik, másrészt pedig az információs technológiával kapcsolatos verseny miatt. Bár India sokáig lépéselőnyben volt, Kína azonban rohamléptekkel zárkózott fel, és azt már mindenki lehetségesnek tekinti, hogy a Huawei, ha akarja, igenis meg tudja hackelni az állami telefontársaság rendszerét Indiában.
Ma a Huawei a harmadik az okostelefonok globális piacán a Samsung és az Iphone mögött. A rendszerfejlesztésben az élen jár. Európa 5G rendszerét az ő segítségével akarják kifejleszteni az unió tagállamai. Az Egyesült Államokban azonban kizárják a kínai telekommunikációs óriást az állami megrendelésekből tekintettel arra, hogy nem bíznak abban, hogy cég valóban megszakította kapcsolatait a kínai hadsereggel. Erre persze Pekingben azt szokták válaszolni, hogy a Snowden által kirobbantott NSA botrány bebizonyította, az USA-ban sincs nagyfal a magáncégek és a hírszerzés között.
India információs technológiáért felelős minisztere egyelőre annyit közölt az ügyről, hogy tárcaközi vizsgáló bizottság alakult, amely azonban a téma érzékenysége miatt nemigen közöl semmit.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez