Korrupció a thai-kínai rizskereskedelemben?

Peking leállítja 1,2 milliós rizs importját Thaiföldről, miután a korrupciós ügyeket vizsgáló bizottság gyanúsnak találta a tavaly novemberben megkötött szerződést. Nagy csapás ez a kormányra nézve, amely több ezer elégedetlen gazdának tartozik a rizs árával Thaiföldön.

A Világbank jelentése szerint 2011-óta 200 milliárd baht, vagyis mintegy 6 milliárd dollár a vesztesége az állami rizsalapnak Thaiföldön. A kormányzat szavazatok reményében hozta létre a rizsalapot. Az északi rizstermő körzetekben, ahol hagyományosan a vörös mozgalmat, azaz a mostani kormányt támogatják, az állami alap drágán vásárolja fel a rizst, melyet aztán külföldön próbál értékesíteni. Csakhogy a túlkínálat miatt a világpiacon is alacsonyak az árak.

Az utóbbi időben hatalmas, 15 millió tonna mennyiségű rizs halmozódott fel az állami rizsalap raktáraiban. Ebből a kormány 400 ezer tonnát el akar adni a jövő héten. Ha ez sikerülne is, legfeljebb 10 milliárd baht bevételt hozna, miközben a rizsalap 130 milliárd bahttal tartozik egymillió dühös gazdának, akik hónapok óta várják fizetségüket.

Ezért lett volna nagyon fontos a kínai üzlet a kormánynak. Csakhogy a kínai állami rizskereskedő céggel megkötött szerződés erősen korrupció gyanús. Márpedig manapság a korrupciót Kínában is éles szemmel figyelik, ezért a kínai fél mosolyogva visszalépett és pácban hagyta a thai kormányt.

Azért nagy csapás ez Yingluck Shinawatra miniszterelnök asszonyra nézve, mert a kormány csak ügyvezető kormány, vagyis pénzügyi döntést nem hozhat. Lehet, hogy a kormánypárt megnyerte a nemrég megtartott választást, de ez csak hónapok múlva derülhet ki. Addig pedig sürgősen pénzt kell találnia Thaiföld miniszterelnökének.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez