Nem volt elég a hozomány – élve égette el feleségét és gyermekét

A 22 éves Annu Devi egy éve ment férjhez, kilenc hónapra rá kislányt szült. Alig volt három hónapos a gyermek, mikor férje élve elégette mindkettőjüket – nem tetszett neki a gyerek neme, és kevesellte a hozományt.

Az eset India Jharkhand államának egy falujában történt pénteken. Annu Devi éve gyermekét szoptatta, amikor férje Gunjan Masat őt és gyermekét leöntötte benzinnel, majd meggyújtotta. Kicsit közelebb is rángatta őket a tűzhelyhez, hogy úgy tűnjön, beleset történt. Mire a mentők kiérkeztek a fiatal nő és gyermeke testfelületének már 90%-a megégett, menthetetlenek voltak. A rokonok és szomszédok elmondták: egészen addig jól élt az ifjú pár, amíg meg nem született a kislány. De az apa – ahogy ez Indiában általános – fiút akart volna. Megpróbálta rávenni feleségét, hogy veszejtsék el a lánygyermeket, de Annu ragaszkodott a gyerekhez, szoptatta, foglalkozott vele. A férj pedig egyre dühösebb lett, és kezdete követleni a hozományt. Raghuni Rana, Annu Devi apja, állítja, a fél hektár földet már oda is adta – de az ígért televíziót és motorbiciklit még nem tudta kigazdálkodni. Ők is koldusszegények, akárcsak Masat családja. A férj egyre durvábban zaklatta a feleségét, és követelte a tévét meg a motort, de mind hiába. Végül úgy döntött megszabadul a fölöslegessé vált asszonytól.

A hozomány adásának és követelésének évezredes gyakorlatát Indiában 1961-ben törvényileg tiltották be – de ez vajmi kevéssé volt képes megváltoztatni a vidéken élők gondolkodását. A fiúgyermek, aki ha megnősül hozományt hoz a házhoz máig sokkal értékesebb jószág, mint a lány, akinek a kiházasítása egy vagyonba kerül. Ha pedig nem jön, vagy nem tűnik elegendőnek a hozomány, a szegény menyasszonyokat, ifiasszonyokat az új családjuk gyakran küldi a halálba. A leggyakrabban addig szekálják őket, amíg öngyilkosok nem lesznek, de nem ritka az olyan eset sem, mint Annu Devié, amikor az új család egyszerűen megöli az értéktelennek tartott asszonyt. 2012-ben az indiai bűnügyi nyilvántartás adatai szerint több, mint nyolcezer ilyen eset volt, vagyis minden másfél órában meghal egy fiatal nő Indiában, mert keveslik a hozományát.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez