Malala sem próféta a saját hazájában!

Nem engedték szülőföldjén, Pesavarban bemutatni a 14 éves korában fejbelőtt lány könyvét. A helyi kormány biztonsági okból lefújta az akciót.

Malala Juszufzait a tálibok lőtték fejbe 2012-ben, mert a lányok oktatása mellett kampányolt. Az akkor 14 éves lányt Birminghamben mentették meg az orvosok, ahol azóta családjával él, mert fél hazamenni Pakisztánba. Szülőföldjén, az afgán határ közelében különösen erős a tálib mozgalom. Egy időben állítólag itt rejtőzött Omar mollah, a tálibok főnöke és maga Oszama bin Laden is. Ebben a környezetben kiállni a lányok oktatása mellett, különösen hősies tett. A tálibok idején a lányokat kitiltották az iskolából Afganisztánban!

A Nobel békedíjra is felterjesztett kamasz lány története tavaly jelent meg könyvben, Én vagyok Malala címmel. A magyarra is lefordított művet a pesavari egyetemen be akarták mutatni. A tálibok azonban megfenyegették az intézményt, hogy baj lesz, ha Malalat népszerűsítik! A helyi kormányzat erre a fenyegetésre hivatkozva be is tiltotta a rendezvényt. A rendőrfőnök szerint nem tudták garantálni annak biztonságát. De vajon csak erről van szó?

A helyi kormányzat vezetőerejének (PTT) első embere Imran Khan nyilatkozott: “nem értem a döntést. Mi a szólásszabadság és nem a cenzúra mellett vagyunk!” A korábbi krikett játékosnak nemcsak nyilatkozatai, de az élete is ellentmondásos. Sportoló korában meglehetősen kicsapongóan élt Londonban. Az éjszaka királya volt, imádták a nők, szilveszterkor rendszeresen megnyerte a “merevedési világbajnokságot”. Egy zsidó milliárdos lányát vette feleségül, aki a kedvéért áttért az iszlámra. Imran Khan hazatérve azonban profilt váltott és iszlamista populista politikus lett. Malala ügyében kezdetben megértően nyilatkozott a tálibok gyilkos akciójáról, majd látva a nemzetközi felháborodást, elítélte azt.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez