Újabb ázsiai összeomlás jöhet?

Veszteséggel fejezték be a csütörtöki kereskedést a fontosabb ázsiai tőzsdék. A pesszimista világpiaci hangulat és az amerikai jegybank szerepét betöltő Federal Reserve monetáris politikájának szigorítása az egész régióban éreztette hatását.

Tokióban a japán Nikkei-225 index 2,45 százalékot, 376,85 pontot esett és 15 007 ponton zárt, napközben a Nikkei 2,5 hónapos mélypontra is süllyedt. A jen erősödése a dollárral szemben újabb rossz hír volt az exportra építő japán vállalatoknak, a Honda Motor részvényárfolyama például 2,6 százalékkal csökkent.

Sydney-ben az ausztrál S&P/ASX-200 index 0,78 százalékot, 40,91 pontot gyengült és 5188 ponton fejezte be a napot. Az ausztrál tőzsdén négy év óta nem voltak ilyen alacsonyak a januári részvényárfolyamok. Elemzők szerint, ha enyhülni kezd a fejlődő gazdaságú országokban a piaci pánik, jó lehetőség lesz, hogy az alulértékelt ausztrál részvényekből is bevásároljanak a befektetők.

A tokiói zárás idején még nyitva tartó kínai tőzsdék negatív tartományban voltak. A sanghaji tőzsde 0,57 százalékot, a hongkongi 0,48 százalékot veszített értékéből. Hongkongban a telekommunikációs cégek részvényei veszítettek értékükből, mert felmerült, hogy ágazati különadók jöhetnek áprilistól. A kínai tőzsdék legközelebb majd csak a következő kedden nyitnak ki, a kínai újévi ünnep miatt addig szünetel a tőzsdei kereskedés.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez