Éhségsztrájk a rezsicsökkentésért

Egy helyi törvényhozási képviselő vezetésével éhségsztrájk folyik Mumbaiban, ahol az áram árának csökkentését akarják elérni. Maharastra államban, melynek fővárosa Mumbai, már 20%-al csökkent az áram ára, de ez nem terjed ki az indiai metropoliszra.

Sanjay Nirupan a hatalmon levő Kongresszus Párt parlamenti képviselője, és ő vezeti az éhségsztrájkot Mumbaiban. Nem véletlenül: hamarosan választások lesznek Indiában, és a rezsicsökkentés ott is népszerű téma. Az indiai köztudatba a rezsiiharcot Arvind Kejriwal Delhi új főminisztere hota be. A korrupcióellenes programmal induló AAP, az egyszerű emberek pártjának vezetője bejelentette a fővárosban felére csökkentik az áram árát, és a rászorulóknak bizonyos mennyiségű vizet ingyen adnak. Azóta a kormányzó Kongresszus és a legnagyobb ellenzéki erő a BJP (Indiai Néppárt) politikusai egymást túllicitálva próbálják elérni a különböző szövetségi államokban a rezsicsökkentést.
Mumbaiban éppen ezért a helyi hatalom hajlik is az alkura: ki akarják terjeszteni a rezsi csökkentést Mumbaira is. De hogyan? Úgy, hogy a helyi kormány fizeti meg a rezsi csökkentés árát, nem pedig a szolgáltató. Ez ellen is tiltakozik éhség sztrájkjával a kormánypárti képviselő. Egyetért ugyanis Kejriwallal abban, hogy a cégek – amelyek egyébként indiai nagytőkések tulajdonában állnak – túl sok pénzt tesznek zsebre.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez